Volledig scherm
© Reinier van Willigen

9 frikadellen in een kwartier: Stijn is frikadellenkoning van Sint Isidorushoeve

ST. ISIDORUSHOEVE - En de winnaar is: Stijn Hofmeijer! De jonge Hoevenaar mag zich een jaar lang de frikadellenkoning van Sint Isidorushoeve noemen. De concurrentie kwam uit onverwachte hoek: de 24-jarige Enschedese Karlien Goosink eindigt op een knappe tweede plek. Ze werkte in een kwartier tijd acht frikadellen weg, slechts eentje minder dan de winnaar.

Café Dwars was vrijdagavond het epicentrum van 'culinair' Hoeve. Even voor negen uur heeft uitbater Bennie Hunink 90 frikadellen bereid voor het Open Hoeves kampioenschap frikadellen eten. Het café zit dan al vol met publiek, in afwachting van het startsein.

Kauwen en doorslikken
De vier jurydames, met voorzitter Ypke ten Vregelaar, hebben zich tegenover de veelvraten geïnstalleerd. "Ze krijgen allemaal een schaal met tien frikadellen en ze moeten er in een kwartier tijd zoveel mogelijk opeten." Geen enkele van de in de totaal negen deelnemers achter de lange tafel in het café krijgt de schaal leeg. Trucjes worden niet toegepast. "Kauwen en doorslikken", geeft favoriet Ron Bekkedam vooraf zijn strategie aan. Even later blijken de pannenkoeken van die middag nog in de weg te zitten.

Voorbereidingen zijn er ook niet getroffen. "We gaan zitten en eten", zegt Gijs ten Vregelaar. De potten mayonaise op tafel staan er niet voor niets. De inhoud dient als glijmiddel om de gefrituurde 'lekkernij' door de keel te krijgen. Bier doet de rest. En mocht er onverhoopt een deelnemer over z'n nek gaan, dan kan de onverteerde snack in een emmer worden opgevangen.

Winnaar
Getverderrie!! klinkt het door de zaal. Maar Karlien Goosink denkt daar anders over. In het kielzog van koploper Stijn Hofmeijer peuzelt ze heerlijk door. "Ik wist niet dat ik er zoveel op kon. Hoe we hier terecht zijn gekomen? Via Facebook."
Voor Hofmeijer klinkt applaus. En wat gaat er door de winnaar heen? "Een paar frikadellen te veel", klinkt het uitgeblust. Wedstrijdleider Robbie Hunink overhandigt de winnaar een doos uit koeling. Wat de eerste prijs is, laat zich raden...

Enschede e.o.