Volledig scherm
Aanleg zonnepark aan de Aadijk © Reinier van Willigen

Aanleg van zonneparken en aardgasloze wijken zorgt voor tekort aan stroomkabels in Twente

HAAKSBERGEN - Energiebedrijven moeten tientallen kilometers extra stroomkabel aanschaffen om een tekort te voorkomen. Door de massale aanleg van zonneparken en aardgasloze wijken worden materialen steeds schaarser. De Twentse Kabelfabriek in Haaksbergen heeft de productie deze zomer daarom flink opgeschroefd om aan de sterk groeiende vraag te voldoen.

Volgens Enexis, regionale netbeheerder in Overijssel, moet het stroomnet door de toename van vooral zonne-energie de komende twee jaar net zo hard groeien als in de dertig jaren daarvoor. Om dat te bereiken, wordt bovenop het reguliere onderhoud voor zo’n 250 miljoen euro extra geïnvesteerd in verzwaring van het netwerk en aanleg van extra kabels.

Krapte op de kabelmarkt

Quote

Het groeit harder dan in onze meest positieve voorspel­ling

Dirk Heuker of Hoek

Maar de beheerders kampen met krapte op de kabelmarkt. Enexis had een tekort en Alliander (beheerder in Gelderland) houdt de reserves maar net op peil. „De hele branche kampt op dit moment met een grote vraag naar materialen”, zegt Alliander-woordvoerder Jelle Wils. Het bedrijf gebruikt de zomerperiode om een buffer op te bouwen. „En om 48 kilometer extra kabel te bestellen.”

Enexis heeft sommige projecten zelfs op moeten schorten vanwege de tekorten. Gelukkig, zo zegt Enexis-woordvoerder Matthijs Nieuwenhuis, is het vanwege de bouwvak nu wat rustiger met de aanleg van woonwijken, en kunnen de voorraden aangevuld worden. „Onze leveranciers produceren volop, en we doen ons best nieuwe leveranciers te vinden, zodat we weer zoveel mogelijk vooruit kunnen werken.”

Onverwachte groei

De Twentse Kabelfabriek (TKF) in Haaksbergen is een van de leveranciers van Enexis. TKF levert kabels aan netbeheerders in heel Nederland, zowel op land als voor windparken op zee. „We hadden rekening gehouden met groei, maar het groeit harder dan in onze meest positieve voorspelling”, zegt Dirk Heuker of Hoek, Business Line Manager van TKF. 

Dat betekent dat het bedrijf deze zomer alle zeilen bijzet. Medewerkers draaien extra diensten, er wordt in meerdere ploegen gewerkt. Daarmee wordt aan de vraag voldaan. „In vrij korte tijd moesten we schakelen. We kunnen Enexis nu goed volgen. Maar zij zijn niet de enige die kabels nodig hebben.”

Het Twentse kabelbedrijf speelt al een tijdje in op de groeiende vraag en is in overleg met klanten over de verwachtte groei vanaf 2020 en verder. „Dit onderwerp staat op de agenda”, zegt Heuker of Hoek. „Meer mensen gaan elektrisch rijden, huizen worden steeds meer gasloos en daardoor deels elektrisch verwarmd en de opwekking van zon- en windenergie groeit. Dat vraagt om grotere capaciteit van het stroomnet.”

Enschede e.o.