Volledig scherm
© Marieke Amelink

Angelusklokje in Haaksbergen slaat en beiert precies zoals het bedoeld is

HAAKSBERGEN - Niet van slag, maar juist zorgvuldig op 47 slagen afgestemd. Het verhaal over het Angelusklokje van de Pancratius was goed voor de nodige reacties.

Thij Willems van de Sint Franciscus van Assisiëparochie kreeg verschillende meldingen binnen. En zodoende meer helderheid en feiten. Zo is het aantal slagen dat het klokje luidt, gelijk aan het aantal schenkers van het automatisch aandrijfmechanisme in 2000. Gulle gever was het herenkoor van St. Pancratius, dat regelde dat het aantal slagen gelijk was aan het aantal leden dat het koor op dat moment telde.

Die informatie komt van Liesbeth Dijkhuis van de groep Kerkbezichtiging St. Pancratiuskerk. Zij voegde toe dat het dameskoor van de kerk in dat jaar een groot wandkleed schonk, een zogenaamd hongerdoek, dat in de vastentijd voor het kruisbeeld in de triomfboog hangt. Dijkhuis las veel over de Pancratiuskerk en droeg bij aan de Gids voor bezoekers Sint Pancratiuskerk. Daarin staat dat het klokje een geschenk is van Maria Elisabeth Wielens en een zeldzaam luidsysteem heeft met wiel. Dat is, voor zover bekend, maar in twee Nederlandse kerkgebouwen het geval.

Uit een andere reactie blijkt dat het zo hoort dat het Angelusklokje na het slaan van drie keer drie klokslagen twee minuten beiert. Kortom: het klokje is niet van slag en een kostbare reparatie blijkt niet nodig.

Enschede e.o.