Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

‘Argeloze’ autodealer uit Haaksbergen krijgt werkstraf voor hennepkwekerij

ALMELO/HENGELO -Triest dat iemand van 65 met een blanco strafblad zich inlaat met een hennepkwekerij. Dat zegt rechter Jaap Corthals tegen Reindert B. Boven zijn autohandel groeiden plantjes.

Nee, hij heeft nooit iets geroken. De slang om henneplucht naar buiten te sluizen? Nooit gezien. Aan welke duistere types hij een schaftkeet verhuurde, wil hij niet kwijt. Zware jongens, noemt Reindert B. ze nu in de rechtbank. „Ik wil niet de rest van mijn leven achterom kijken.”

Blussen

Hij staat terecht voor het runnen van een hennepkwekerij met zeker driehonderd planten en het illegaal aftappen van stroom. De Haaksbergenaar ontkent, stellig en vasthoudend. Het baat niet. In het gehuurde bedrijfspand voor zijn eenmansautohandel op industrieterrein Twentekanaal-Zuid breekt van 12 op 13 augustus 2018 een felle brand uit. Bij het blussen ontdekken brandweermensen resten van een hennepkwekerij, zoals een koppelstuk voor de luchtafvoer en een koolstoffilter.

Snijmachine

Een schaftkeet achter het bedrijfspand kan dienst hebben gedaan om hennepplanten te knippen. Daar zijn wortelresten en een snijmachine gevonden. Volgens de verdachte is hij eerder, op een motorcrosscircuit benaderd door ‘mannen’ die de keet willen huren. De Tukker zegt één keer 500 euro te hebben gebeurd. De namen van die huurders houdt hij voor zich.

Pandeigenaar

Reindert B. zegt dat hij pas na de brand in de smiezen zou hebben gekregen dat een kwekerij is ingericht. Dat zou onder andere op het conto komen van een verslaafde neef. „Hij zei dat zijn schuurtje te klein was en wilde spullen op de zolder opslaan”, zegt de verdachte. Officier van justitie Erik Agelink gelooft er niks van. Hij wijst op B.’s forse huurschuld. Hij eist 180 uur werkstraf. Ook zou hij de 180.000 euro schade, die de pandeigenaar door de brand opliep, moeten vergoeden.

Dat laatste volgt rechter Corthals niet. Die claim wijst hij af, er loopt een procedure bij de burgerrechter. Hij legt de geëiste straf op. Reindert B. zwijgt.

Enschede e.o.