Marieke Dijkhof
Volledig scherm
Marieke Dijkhof © Marieke Dijkhof

Bankroet Haaksbergse fotografe mede dankzij crowdfunding teruggedraaid

ALMELO/HAAKSBERGEN - Ze moest woensdagochtend bij de rechter in Almelo een traantje wegpinken toen ze hoorde dat ze haar failliete eenmanszaak kan voortzetten. Mede dankzij een onder vrienden en klanten gehouden crowdfundactie.

Vorige week woensdag verklaarde de Almelose rechtbank Marieke Dijkhof (49) failliet. De Fotografe, zoals ook de naam van haar eenmanszaak luidt, verwachtte dat het niet zo’n vaart zou lopen met een vordering van 25.000 euro van de Belastingdienst. „Ik dacht die aanslag betaal ik wel uit de zomer-omzet van geboekte bruidsreportages. Achteraf nogal naïef ”, zegt Marieke Dijkhof.

Dijkhof ging vorige week woensdag niet naar zitting in Almelo en dezelfde middag stond curator Marloes Buld al bij haar thuis in Haaksbergen op de stoep. „Ik was in paniek. Als het faillissement in stand zou blijven, dreigden mijn camera’s te worden verkocht.”

Advocaten

Vrienden en klanten schoten te hulp. Onder wie Marie-José Stassen van DS Advocaten uit Enschede en haar collega’s Lieke Meijerink en Emmy Haroun. „Ze hebben zich als een pitbull in deze zaak vastgebeten”, schrijft Marieke op haar Facebookpagina. Zelfs de curator – en dat zie je niet vaak – krijgt een pluim: „Dank aan curator Marloes Buld voor het vertrouwen dat zij gaf dat een verzet zinvol zou zijn.”

Crowdfunding

Een door klant Mark Nijboer opgezette crowdfundactie op Facebook bracht binnen zes dagen 5.428 euro op en Marieke Dijkhof slaagde er zelf binnen die periode in om een twintigtal bedrijven en instellingen een abonnement te verkopen voor foto’s op sociale media. Op die manier kon de fiscus tevreden worden gesteld en slaagde het door advocaat Marie-José Stassen ingestelde verzet tegen het faillissement.

Hulp van klanten

„Het waren leerzame weken”, zegt Marieke Dijkhof schuldbewust. „Ik wil het nooit meer zo ver laten komen en krijg nu hulp bij mijn administratie en financieel advies van een klant die er meer kijk op heeft dan ik. Ik sta te popelen om weer te beginnen, met de juiste mensen om mij heen.”

Enschede e.o.