Volledig scherm
© Ben Lensink

Blauwalg in bergingsvijver Haaksbergen

HAAKSBERGEN – In de bergingsvijver in Groot Scholtenhagen in Haaksbergen is blauwalg aangetroffen. Daar is melding van gemaakt bij de beheerder van de vijver, het waterschap Vechtstromen. Het waterschap kan niets aan de blauwalg ter plekke doen.

Waterschap Vechtstromen is een campagne op Facebook en Twitter gestart met voorlichting over de blauwalg. Voorheen werden bordjes bij de vijvers met blauwalg geplaatst. Het waterschap besloot daar niet langer mee door te gaan: “Als wij bij de ene vijver een bordje plaatsen, kunnen mensen denken dat andere vijvers, waar geen bordjes staan, veilig zijn. Om mensen te waarschuwen geven wij op onze site voorlichting over het herkennen van blauwalg. Onze medewerkers controleren tijdens hoge temperaturen dagelijks de rivieren, beken en vijvers in ons waterschap,” aldus Patricia Rutte van het waterschap.

Blauwalg
Blauwalg ontstaat vaker in stilstaand water bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Om te groeien heeft de bacterie zonlicht en voedingsstoffen nodig. Voedingstoffen kunnen door regenval in het water terecht komen. Bij de juiste omstandigheden kan blauwalgenbloei ontstaan. De blauwalgen vormen tijdens de groei een drijflaag (algenbrij), waarvan de onderkant afsterft.

Gevolgen
Bij het afsterven worden gifstoffen geproduceerd die gevaarlijk zijn voor mensen en huisdieren. In de meeste gevallen zullen mensen na aanraking last krijgen van irritaties aan de ogen en de huid. Bij huisdieren kan blauwalg dodelijke gevolgen hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
© Ben Lensink
Volledig scherm
© Ben Lensink

Enschede e.o.