Volledig scherm
Onder andere de organisatie van Tropical Day en Tropical Night is in handen van Stichting Centrummanagement Haaksbergen © Annina Romita

Blijft BIZ in Haaksbergen bestaan?

HAAKSBERGEN - Wel of geen verplichte afdracht voor activiteiten in het centrum van Haaksbergen? Het voortbestaan van Stichting Centrummanagement staat op het spel. Het aantal binnengekomen stembiljetten voor de beslissing of de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) moet worden voortgezet of opgeheven is voldoende. Of er ook voldoende stemmen zijn om de vijfjarige pilot een structureel vervolg te geven, blijft nog even spannend.

Woensdag worden, onder toeziend oog van de notaris, in het gemeentehuis de stemmen geteld.

Krappe meerderheid
Voorzitter Han Brunnekreeft van de Stichting Centrummanagement Haaksbergen (SCH) verwacht een krappe meerderheid van voorstemmers. Brunnekreeft weet ook dat de meningen verdeeld zijn onder de ondernemers binnen de bedrijveninvesteringszone (het centrum). "Al die ondernemers betalen mee aan de BIZ. Het is een wettelijke verordening, waar een meerderheid zich vijf jaar geleden aan heeft geconformeerd. Maar er zijn centrumondernemers die zeggen niets aan de BIZ te hebben. Ook de apotheker betaalt mee en die krijgt er geen klant meer mee in zijn apotheek. Daar hebben we natuurlijk wel mee te maken."

Stemmen
Meer dan de helft van de BIZ-ondernemers moet zijn stem uitbrengen voor een geldig besluit. Tweederde daarvan moet voor stemmen om de bedrijveninvesteringszone te kunnen continueren. Die tweederde moet ook nog eens de helft van de totale WOZ-waarde in de 'zone' vertegenwoordigen.

'Dooie boel'
Het is nog geen gelopen race, weet ook Brunnekreeft, die benadrukt dat het voor Haaksbergen heel jammer zou zijn als de stichting zich moet opheffen als gevolg van te weinig voorstanders. "De mensen van de stichting organiseren veel in het dorp en voeren gesprekken met de gemeente ter verbetering van het centrum. De activiteiten van de BIZ-leden zijn legio. En als dat allemaal wegvalt, dreigt het een dooie boel te worden in het dorp. En daar moet je als centrumondernemer toch eigenlijk niet aan denken."

HOV
Mocht de uitslag van de stemming leiden tot het opheffen van de BIZ, dan wordt de Haaksbergse Ondernemersvereniging (HOV) weer voortrekker in de centrumactiviteiten. ,,En dan komt de druk, net als in het verleden, weer op de schouders van steeds dezelfde mensen te liggen. Daarom is vijf jaar geleden voor de BIZ gekozen", aldus voorzitter Brunnekreeft van Stichting Centrummanagement.

Enschede e.o.