Blind of niet, schaken doe je vooral in je hoofd

Ziende, slechtziende en blinde schakers ontmoetten elkaar dit weekeinde in Haaksbergen voor het 45e IBIS schaaktoernooi. 

HAAKSBERGEN - Met een zucht zet Ednun Pourtahmasbi zijn laatste zet en tikt hij op de klok, hij heeft deze lange partij weten te winnen. Het is de eerste keer dat de blinde Engelsman meedoet aan het Haaksbergse toernooi. „Maar het is geweldig om hier te zijn.” 

Schakers uit vier landen doen mee aan het IBIS-schaaktoernooi. Dat staat voor Internationaal Blinden Integratie Schaaktoernooi. Deelnemers zijn niet ingedeeld naar gezichtsvermogen, maar naar speelsterkte. „En dat maakt het natuurlijk ontzettend leuk, want er zijn niet zoveel sporten waarbij visuele beperkte sporters zich kunnen meten aan ziende spelers”, zegt Frans ten Vregelaar, voorzitter van de stichting IBIS. Het toernooi heeft wel wat van een reünie, vertelt hij met een lach. „Veel deelnemers treffen elkaar hier jaarlijks.” Marieke de Lange uit Haaksbergen vindt het een ontzettend leuk en gezellig toernooi. „Schaken tegen visuele beperkte is spelers is wel anders. Meestal wordt er op twee borden gespeeld en benoem je alle zetten.”

Volledig scherm
De zwarte stukken zijn voorzien van pinnetjes, waaraan de blinde schaker ze herkent. Ook zijn de zwarte velden van het schaakbord verdikt ten opzichte van de witte velden. © Cees Elzenga/hetoog.nl
Volledig scherm
Voor de 45e keer werd afgelopen weekend het IBIS Schaaktoernooi voor blinde, slechtziende en ziende deelnemers in Theater de Kappen gehouden. © Cees Elzenga/hetoog.nl
Volledig scherm
De meeste blinde en slechtziende schakers maken gebruik van een tweede, aangepast schaakbord. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Enschede e.o.