Volledig scherm
Boer Tom Bouwman uit Haaksbergen © Tom Bouwman

Boer Tom uit Haaksbergen gewapend met strohakselaar naar Zwolle: ‘Tijd voor actie’

HAAKSBERGEN - Tom Bouwman uit Haaksbergen zet maandag bij het boerenprotest bij het Provinciehuis in Zwolle zijn strohakselaar in. “Het is tijd voor actie, in plaats van al dat gepraat.”

Bouwman werkt zelf bij een melkveehouderij in de omgeving van Haaksbergen en is vanochtend in een colonne van zo'n 150 trekkers vertrokken naar Zwolle. En hij heeft zijn strohakselaar meegenomen. “Je moet het een beetje zien als een wapen. We nemen niet voor niks een dag vrij. Het is een keer goed geweest.”

Bouwman heeft de hakselaar, een landbouwmachine die wordt gebruikt voor het maaien en versnipperen van onder andere mais, volgeladen met stro. “De bedoeling is dat we 'm leegblazen voor het provinciehuis”, legt hij uit. Hij hoopt daarmee een statement te maken. “We moeten dit plaatselijk aanpakken. Ik hoop dat de provincie vandaag met de vuist op tafel slaat.”

Boeren voeren vandaag opnieuw met hun tractoren actie. Dit keer bij provinciehuizen van onder meer Overijssel, Gelderland en Flevoland. Ze willen de provinciale regels over stikstof tijdelijk of permanent van tafel. In en rond Zwolle, Lelystad en Arnhem wordt grote drukte verwacht. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Enschede e.o.