Volledig scherm
De Oostendorper watermolen in Haaksbergen. © Wouter Borre

Boktor vreet aan de Oostendorper watermolen in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Tijdens een periodieke inspectie van de Oostendorper watermolen heeft Monumentenwacht houtvraat door boktor geconstateerd.

Een beginnende vorm van besmetting, zo vermeldt het rapport, met name in de houten constructie die de bewegende delen ondersteunt. En dat zowel in de oliemolen als in de graanmolen. Geen reden tot paniek, wel tot ingrijpen op redelijk korte termijn. 

Inspecteren

Om te voorkomen dat de boktor na verloop van jaren het houtwerk van de molen zo ernstig aantast dat het Rijksmonument in elkaar stort. „Zo zie je maar dat het goed is om monumenten regelmatig te laten inspecteren”, zegt Gert Kleinhalle, projectleider Beheer en onderhoud gemeentelijk vastgoed. Monumentenwacht adviseert een effectieve oplossing door middel van gasbestrijding. Door het complete bouwwerk in te pakken in een soort tent wordt het gasdicht gemaakt. Vervolgens wordt een speciaal gas binnengelaten dat alle stadia van de boktor moet doden. 

15 graden

Naar verwachting wordt komend jaar, op zijn vroegst in mei, de bestrijdingsactie uitgevoerd. „Voor deze methode is namelijk zowel een dag- als een nachttemperatuur van boven de 15 graden vereist.” De kosten van deze operatie raamt Monumentenwacht op zo'n 20.000 euro. Als eigenaar van de watermolen is de gemeente verantwoordelijk voor deze investering. 

Enschede e.o.