Volledig scherm
Kinderen met lammetje 10288 op de open dag bij de schaapskooi Haaksbergen. Het verstoten derde lam van een in januari geboren drieling heet voortaan Brammelien. © Emiel Muijderman

Brammelien opvolgster van Brammetje bij Schaapskooi Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Twaalf jaar lang gold Brammetje als het gezicht van de Haaksbergse schaapskudde. Brammelien volgt hem op en Cobi Jentink won de prijsvraag om die naam.

‘Lente in de Schaapskooi’ trekt deze tweede paasdag door zo’n 1200 bezoekers. Dat waren er andere jaren meer, maar je hoort de bestuurleden van de schaapskooi niet klagen. ,,Het lijkt eerder zomer dan lente, FC Twente kan kampioen worden en de vakantie is begonnen”, noemt vrijwilligster Thea Vorenkamp drie redenen waarom mensen op deze zomerse dag wellicht andere keuzes maken. We zijn hier dik tevreden mee, gezien de omstandigheden”, beaamt voorzitter en geestelijk vader Toon Tankink van de Stichting Schaapskooi Haaksbergen, die drie jaar geleden op deze plek werd geopend.

Bij de ingang van de schaapskooi worden twee lammeren vertroeteld en één ervan is Brammelien. Het lam is bekend van de drieling die te weinig melk kreeg en daarom als enige moest worden bijgevoerd. Het bestuur had een Facebookactie op touw gezet om lammetje 10228 van haar nummer te ontdoen en een echte te geven. Het werd Brammetje. ,,Dit zijn de 122 namen waarop we binnen de organisatie hebben gestemd”, toont Roelien Mulders de lange rij suggestief van deelnemers een de wedstrijd. De 4 stemmen voor Brammetje van onze herders bleken uiteindelijk de doorslag te hebben gegeven. Zij vinden dat ze als twee druppels water op Brammetje lijkt.”

Het embleem op de werkpolo van Mulders beeldt Brammetje uit. Tot aan het einde van de oude kooi in Buurse was hij het boegbeeld. ,,Tot de herder op een dag de kooi binnenstapte en Brammetje niet meer in de benen kwam. Hij was 12 jaar en dat is best oud. Er is nooit echt naar en opvolger gezocht, maar met Brammelien diende die zich spontaan aan.”

Enschede e.o.