Volledig scherm
© ANP

Burgemeester Haaksbergen roept op: ‘Hang vlag uit op 1 april’

HAAKSBERGEN – De officiële viering van 75 jaar bevrijding op woensdag 1 april mag dan zijn afgelast, burgemeester Rob Welten roept inwoners op om toch bij de lokale bevrijdingsdag stil te staan en de vlag te hijsen.

„Ik hoorde dat al veel Haaksbergenaren gehoor geven aan de oproep om de vlag te hijsen op 1 april, onze bevrijdingsdag”, aldus Welten. „Dat gaan we ook bij het gemeentehuis doen. Laten we er allemaal tóch even bij stilstaan.”

Haaksbergen als eerste bevrijd

Welten betreurt het dat de geplande activiteiten in Haaksbergen niet door kunnen gaan. Zo zou er op 1 april een vreugdestoet vanuit de Eibergsestraat richting Museum Buurtspoorweg trekken, de route die de geallieerden namen in de vroege ochtend van 1 april 1945. Vanuit Eibergen bereikten Engelse strijdkrachten Haaksbergen, dat op die Paaszondag als eerste plaats in Overijssel werd bevrijd.

„Wat zonde dat dit nu niet door kan gaan”, zegt Welten, die begrip heeft voor de afgelastingen. „Maar de voorbereidingen van het organiserend comité zijn niet voor niets geweest. De draaiboeken kunnen op een later moment zo weer uit de kast. En we kunnen er deze week tóch even met elkaar bij stilstaan.”

Vlag hijsen

Voor het gemeentehuis wordt woensdag daarom de vlag gehesen. Ook Haaksbergen Natuurlijk vraagt inwoners om op de lokale bevrijdingsdag de vlag uit te hangen.

Enschede e.o.