Volledig scherm
© Lars Smook

Burgemeester Rob Welten maakt overstap van Borne naar Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Rob Welten wordt de nieuwe eerste burger van Haaksbergen. Van de 29 kandidaten voor het ambt, heeft Welten volgens de gemeenteraad de beste papieren.

Na een besloten vergadering van ongeveer een uur kwam er rond half negen witte rook uit de raadszaal van het Haaksbergse gemeentehuis. De raad heeft besloten Rob Welten voor te dragen voor het burgemeesterschap. Die voordracht is mede tot stand gekomen na een enquête onder Haaksbergenaren. Daar kwam uit dat Haaksbergen op zoek is naar een authentiek en natuurlijk leider, die het vertrouwen van de inwoners wint. 

Volgens een vertrouwenscommissie, die een selectie uit de 29 sollicitanten maakte, is Welten daarvoor de beste kandidaat. Welten is nu nog burgemeester van Borne. Hij wordt de kartrekker die Haaksbergen aanstuurt in de ambitie een toekomstbestendige en zelfstandige regiegemeente te worden.

'Stevige klus’

Welten zei gisteravond ‘ongelofelijk veel zin te hebben in de klus’. „Een van de raadsleden zei me: ‘dit is niet de meest eenvoudige gemeente’. Zo zie ik het ook, ik heb zin in een stevige klus. Ik ga proberen deze gemeente verder te helpen.” 

De fractievoorzitters binnen de Haaksbergse gemeenteraad zijn blij met de voordracht van Welten. Zo meent Thij Looman (PvdA) dat hij met zijn bestuurlijke ervaring veel goeds kan betekenen voor Haaksbergen. Gert-Jan Vonkeman (D66) kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe burgemeester. „Er ligt een flinke klus voor hem. Hier is wat te doen, Rob Welten is daar de aangewezen man voor.”

Beste bestuurder

Volgens VVD’er Bart Woortman gaat Haaksbergen met Welten als aanvoerder goed op weg naar de toekomst. „Ja, Welten is echt een goeie. In hem hebben we iemand gevonden die Haaksbergen echt op de kaart kan zetten” Joep Oude Groen, van de lokale fractie GGH, ziet Welten vooral als iemand die inwoners, ondernemers en politiek kan enthousiasmeren en laten samenwerken. „Dat heeft hij in Borne al bewezen.”

„Met Rob Welten hebben wij écht de beste burgemeester voor Haaksbergen gevonden”, zegt een enthousiaste Annette Nijhuis van Haaksbergen Centraal. „Hij is in 2015 genomineerd als beste bestuurder van een kleine gemeente in Nederland. Dat zegt genoeg hè.”

Installeren

Met de voordracht van Welten is de procedure nog niet afgerond. Op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken wordt de nieuwe burgemeester benoemd bij Koninklijk Besluit. De gemeente streeft ernaar de nieuwe burgemeester dit voorjaar te installeren. Hij neemt dan de ambtsketen over van waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok.

Enschede e.o.