Volledig scherm
In mei 2018 werd 't Stuupke verwoest door een brand. © Emiel Muijderman

Café‘t Stuupke komt niet terug in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Café ’t Stuupke komt niet terug. Eigenaar Robert Overbeek is bang dat hij het niet meer rendabel krijgt en kiest voor de bouw van 6 appartementen. Het college van B en W is akkoord.

Oorspronkelijk wilde Overbeek het café aan de Eibergsestraat herbouwen, maar met (groter) terras, winterserre en fietsenstalling. Met die voorzieningen hoopte het uitbaterspaar zijn horecagelegenheid toekomstbestendig te maken. Daarvoor moest echter het bestemmingplan worden aangepast en het risico dat dit niet zou lukken was Overbeek en zijn partner Bianca Bauhuis te groot.

Investering

Dat risico zit hem vooral in de investering die nodig is in het pand, om aan de alle eisen te voldoen, in combinatie met de beperkingen die het bestemmingplan oplegt. Het stel koopt het pand over enkele maanden van de huidige eigenaren, zoals jaren geleden met hen is afgesproken. Maar het café zou bij herbouw volgens het geldende bestemmingsplan niet genoeg opbrengen om alle kosten te dekken.

Reden

Reden om te kiezen voor een andere invulling: 2 appartementen boven, zoals oorspronkelijk ook voorzien en 4 appartementen op de begane grond, waar eigenlijk het café zou komen. „Met pijn in het hart”, geeft Overbeek met nadruk aan. Appartementen passen volgens het college van B en W uitstekend in het straatbeeld. Bovendien is er ruimte voor appartementen binnen het woningbouwprogramma waar Haaksbergen zich aan moet houden. Het college keurt het plan goed, mits de gemeenteraad ook instemt.

Overbeek en Bauhuis hebben de buurt geïnformeerd, waar ze op veel sympathie konden rekenen. Omwonenden vonden het vooral sneu dat zij hun zaak niet voort konden zetten. Al waren sommigen blij dat de horeca niet terug keert. Iets wat anderen juist jammer vinden.

Ondertussen is de herbouw van het voormalige café zover dat de knoop over de invulling na lang twijfelen nu definitief moet worden doorgehakt. Het casco is binnenkort wind- en waterdicht.

Uitstraling

Het pand krijgt aan de buitenkant de uitstraling van een 2 onder 1-kap woning, maar de indeling wijkt dus af. De appartementen op de benedenverdieping krijgen elk een eigen tuintje, boven worden twee dakterrassen gecreëerd. Voor de bewoners zijn aan de voorzijde 4 en achter 2 parkeerplaatsen beschikbaar. Bauhuis en Overbeek geven hun horecadroom overigens nog niet op. De catering die het tweetal uitoefent, blijft doorgaan. Daarnaast gaan zij op zoek naar een nieuwe plek in Haaksbergen voor een eigen café, waar ze weer kunnen doen wat zij het liefste doen.

’t Stuupke brandde 1,5 jaar geleden volledig uit. Oorzaak bleek een oude plasma-televisie. Dit jaar zou het bruin café haar 90-jarig bestaan hebben gevierd. Zo ver zal het dus niet meer komen.

Enschede e.o.