Volledig scherm

Centrum van Haaksbergen krijgt ‘nieuw gezicht’ door verfraaien van gevels

HAAKSBERGEN - Met het opknappen van gevels willen vier heren uit de bouw- en vastgoedsector het centrum van Haaksbergen een nieuw gezicht geven. De oprichters van het Gevelfonds willen na het verfraaien van Haaksbergen hun vleugels uitslaan over heel Nederland.

Het centrum van Haaksbergen verdient op een aantal plekken een facelift, vinden de initiatiefnemers Han ter Huurne, Ben Roerink, Bas Schrooten en Han Wijlens. Als het aan de mannen ligt worden oude en karakteristieke elementen teruggebracht of worden bestaande gevels aangepast aan het bestaande straatbeeld. "Wij kunnen het centrum van Haaksbergen binnen tweeënhalf jaar karakteristiek en authentiek maken", aldus de initiatiefnemers.

Samenwerking
Een voorwaarde is wel dat er een samenwerking tot stand komt met organisaties als de Haaksbergse Ondernemersvereniging, het Platform de Nieuwe Winkelstraat en de Historische Kring Haaksbergen.

Omzet
De transformatie van gevels moet leiden tot het aantrekken van consumenten, bezoekers, inwoners en toeristen. Door de facelift gaat volgens de initiatiefnemers ook de winkelomzet met 15 procent omhoog.

Gevelfonds
Als startkapitaal richt het Gevelfonds zich op het bedrag dat is gereserveerd voor het opknappen van de Molenstraat. Volgens Roerink gaat het om een pot met daarin 450.000 euro, te besteden nadat het Marktplan is gerealiseerd. De vastgoedman hoopt dat er na het verfraaien van de openbare ruimte een bedrag overblijft dat ingezet kan worden als startkapitaal voor het Gevelfonds.

De vier initiatiefnemers zien Haaksbergen als een pilot. Blijken de plannen succesvol, dan is het de bedoeling dat het Gevelfonds op termijn uitgroeit tot een landelijk opererende organisatie.

Zo zou een facelift van het centrum van Haaksbergen eruit kunnen zien volgens de initiatiefnemers van het Gevelfonds.

Volledig scherm
© Illustratie Gevelfonds

Enschede e.o.