Volledig scherm
© Lars Smook

College Haaksbergen negeert raad: geen geld Het Assink lyceum

HAAKSBERGEN - Haaksbergen duikt nog verder in de rode cijfers. Een verwacht tekort van 2,14 miljoen euro loopt op naar 2,35 miljoen euro. Dat legt een bom onder de nieuwbouw van Het Assink lyceum. De raad eiste vorige maand dat die nieuwbouw door zou gaan. „Maar een investering van 20 miljoen euro is nu helaas niet haalbaar”, zegt wethouder Financiën Louis Koopman.

Het uitstel van de nieuwbouw van Het Assink stond in de kadernota, waarmee het college de koers voor de komende jaren bepaalt. Het voorstel kreeg vorige maand flinke kritiek van de raad, die een aangepaste kadernota eiste. Die is vrijdag gepresenteerd, maar of de gemeenteraad woensdag 28 augustus een klap geeft op de nieuwe versie, is de vraag. Van het eisenpakket van de raad is in de nieuwe kadernota weinig tot niets terug te vinden.

N18

Zo heeft het college nog altijd geen geld gevonden om de nieuwbouw van Het Assink, prioriteit nummer één van de raad, door te laten gaan. „Een investering van 20 miljoen is nu helaas niet haalbaar”, zegt wethouder Koopman. Wel is ook in de aangepaste versie van de kadernota geld gevonden voor aanpassingen aan de oude N18. Door minder flink uit te pakken, wil het college de eigen bijdrage aan de weg verlagen van 1,9 miljoen naar 1,645 miljoen euro.

Ozb

Het college wil de verhoging van de ozb met tien procent overeind houden. Dat geldt ook voor de nieuwbouw van de basisschool Holthuizen/Ariëns en de subsidieverhoging van 60.000 euro voor het Kulturhus. Heeft het college daarmee geluisterd naar de eisen van de raad? Wethouder Koopman: „We hebben minutieus gekeken naar de ruimte die er was om de eerste versie van de kadernota aan te passen. Op sommige plekken is dat gelukt, op andere niet.”

  1. Van HSC’21 naar SVZW is een populaire route: ‘Geld speelde een belangrijke rol’
    PREMIUM

    Van HSC’21 naar SVZW is een populaire route: ‘Geld speelde een belangrij­ke rol’

    HAAKSBERGEN/WIERDEN - Niet alleen trainers in het amateurvoetbal wisselen regelmatig van club, ook spelers. Onlangs maakte Freek Grondman bekend na dit seizoen van HSC’21 naar SVZW te vertrekken. Hij wordt de twaalfde voetballer die deze eeuw van Haaksbergen naar Wierden gaat. En dat terwijl SVZW nooit op een hoger niveau voetbalde dan HSC. Bovendien kondigde SVZW nog niet zo heel lang geleden een nieuw beleid aan, waarbij de focus minder op spelers van buitenaf kwam te te liggen. Vier betrokken aan het woord.

Enschede e.o.