Volledig scherm
De drie vertrekkende fractieleden van DAP tijdens de formatie, vorig jaar. Van links naar rechts: Dario Prinsen, Jeffrey Rouwenhorst en Wesley Uuldriks. © Emiel Muijderman

Costeris niet uit DAP, rest Haaksbergse fractie stapt op

HAAKSBERGEN - Verrassende wending in de Haaksbergse politiek, oprichter Gea Costeris blijkt nog steeds lid van de fractie van De Actieve Partij (DAP). De overige fractieleden hebben nu besloten om zich af te splitsen en een nieuwe partij op te richten, Groep DJW, is de voorlopige naam.

Uit de fractie

Twee weken geleden kondigden Jeffrey Rouwenhorst, Dario Prinsen en Wesley Uuldriks aan dat zij Costeris uit de fractie hadden gezet, vanwege verschillende politieke inzichten. Costeris vertolkte een andere mening dan de overige fractieleden, met name met betrekking tot het beruchte Marktplan. Daarbij zou zij ‘één op één de woorden van Peter van Vlaanderen (oud-wethouder, red.) verkondigen’.

Geen basis

Nu sturen de drie een persbericht dat zij zelf een nieuwe fractie starten, vanwege ‘teveel verschil van politiek inzicht ten opzichte van Peter van Vlaanderen - sinds enige tijd voorzitter van DAP - én Gea Costeris’. Zij constateren dat er geen basis meer is voor samenwerking.

Overrompeld

Costeris blijkt nog steeds lid te zijn van de fractie. Afgelopen weken zijn er gesprekken geweest tussen beide kampen, voor woensdagavond stond een nieuw overleg gepland. Costeris zegt opnieuw overrompeld te zijn door de mail die de voormalig fractiegenoten maandagavond stuurden, omdat er ‘constructief’ gesproken zou worden.

Vertolken

Het drietal zegt op te stappen omdat volgens hen door Costeris en met name Van Vlaanderen teveel naar het verleden zouden kijken en niet vooruit. Er zou geen ruimte zijn voor nieuwe politiek. ‘Richting onze kiezers - die zich bij de verkiezingen daar nadrukkelijk voor uit hebben gesproken - voelen wij een verantwoordelijkheid om daar gehoor aan te geven. Wij vertolken liever de stem van de Haaksbergse burger dan die van Van Vlaanderen.’

Voor ’t karretje

Volgens Van Vlaanderen en Costeris heeft Jeffrey Rouwenhorst zich waarschijnlijk door andere partijen voor het karretje laten spannen. DAP was volgens hen de enige partij die het college enig tegengas gaf. Dat de partij in de verkiezingen naar 4 zetels was gegroeid, zinde de overige partijen niet, zo stellen zij. Bij de coalitieonderhandelingen is DAP vrij snel aan de kant gezet.

Ambitie

Rouwenhorst had volgens Van Vlaanderen en Costeris ambitie om wethouder te worden. De VVD wilde echter niet met DAP in een coalitie zolang Van Vlaanderen en Costeris daar deel van uitmaakten. Toen Arja ten Thije in maart opstapte als wethouder wilde Rouwenhorst volgens Van Vlaanderen een nieuwe poging wagen. Hij vermoedt dat Rouwenhorst daarom op 4 april Costeris uit de fractie probeerde te zetten. Dat kan echter alleen door de ledenvergadering worden gedaan en die was nog niet geraadpleegd.

Kapot

Afgelopen weken zijn verschillende gesprekken gevoerd die positief leken te verlopen, melden beide DAPpers. Voor Ten Thije is al een vervanger geïnstalleerd, maar Rouwenhorst wil niet langer met Costeris en Van Vlaanderen verder, zo blijkt. „Het CDA en de VVD lachen zich kapot, DAP is kapot gemaakt”, aldus Van Vlaanderen.

Enschede e.o.