Volledig scherm
© Lars Smook

De slimste varkensstal van Nederland staat in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De slimste varkensstal van Nederland staat in Haaksbergen. De moderne muren zitten vol innovatieve snufjes om het zeugen en biggen naar de zin te maken.

Niet alleen het varken, ook de boer wordt er blij van. Jan Nijhof loopt opgewekt rond in zijn nieuwe zeugenstal. Het contrast met de donkere, benauwde hokken een eindje verderop is groot. Het daglicht schijnt van alle kanten naar binnen. De zeugen krijgen er straks veel bewegingsvrijheid en de pasgeboren biggetjes krijgen er warme nestjes. De schuur is volgestouwd met innovatieve snufjes, bedoeld om het de dieren naar de zin te maken en de overlast voor de omgeving en het milieu te beperken.

Door de varkenssector wordt de stal in het buitengebied van Haaksbergen gepresenteerd als 'de slimste van Nederland'. Jan en Carinne Nijhof doen er luchtig over. "Misschien komt dat door onze Twentse nuchterheid. Maar het klopt wel. Een aantal innovaties is al wel toegepast in proefopstellingen, maar alles bij elkaar in een stal zie je nog nergens."

Investering
Ze hebben miljoenen in de stal geïnvesteerd. Ze durfden het aan omdat een van hun kinderen het bedrijf met 3.400 vleesvarkens en 1.050 zeugen zal voortzetten. "Met deze stal zijn we klaar voor een volgende generatie", zegt Jan (52). "We voldoen hiermee aan de wensen die de maatschappij stelt aan dierenwelzijn en aan duurzaamheid."

Enschede e.o.