Disco Danspaleis klaar voor comeback

video/fotoHAAKSBERGEN - Na tien jaar gaat het er toch echt van komen: Danspaleis komt terug. De legendarische disco op het kruispunt van Haaksbergen, Eibergen en Neede opent medio april de deuren. De gloriedagen moeten terugkeren. Een kijkje achter de verpauperde muren.

Voor de deur ligt een handvol oude muntjes op de grond. Ze zijn groen, doorzichtig en in zwarte letters staat er 'Het Danspaleis Haaksbergen' op gedrukt. Een fraaie herinnering aan vervlogen tijden, toen je als onzekere puber voor het eerst uitging in die enorme disco langs de oude N18.

(artikel gaat verder onder de foto's)

Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl
Volledig scherm
De muntjes op de grond van Danspaleis Haaksbergen © Joost Dijkgraaf

Tien jaar lang stond het pand leeg en verpauperde het. Buiten valt de verf als vanzelf van de muur, binnen heerst een mystieke sfeer door de dikke stoflaag en spinnenwebben. Maar er wordt ook hard gewerkt om het pand weer om te toveren tot fraaie disco. Om het weer te laten schitteren als vanouds.

Zo goed als nieuw

De nieuwe eigenaren Bernard 't Jong en Ruben Jansen huren het pand en zijn dan ook vooral druk met schoonmaken. Onder het stof komen fraaie beelden, lampen en behang tevoorschijn. In de grote zaal glimmen de kroonluchters alweer als vanouds. 

Bizar genoeg is het interieur eigenlijk zo goed als nieuw. Een paar maand voor de definitieve sluiting in 2008 vond er namelijk een grote verbouwing plaats, waarbij de hele inboedel vernieuwd werd. Kosten: naar verluidt ruim 1 miljoen euro. Het voormalige danspaleis oogt daardoor niet meer als boerenschuur, maar veel meer als Gentlemen's club.

Opening verplaatst

Het eerste knalfeest was gepland voor februari, maar is al opgeschoven door het vele werk. Dat openingsfeest wordt nu medio april. Vooral op zaterdagavond moet de disco weer in volle glorie gaan draaien, voor een doelgroep van 16 tot jaar 25 jaar. Artiesten als Boef en Bökkers staan op het verlanglijstje. Er is plek voor 1400 feestgangers.

De naam verdwijnt wel. Binnenkort worden de afgebladderde letters van de gevel gehaald en vervangen door Hou Je Haaks. De nieuwe naam verwijst naar Twentse nuchterheid en is een speelse verwijzing naar de plaatsnaam Haaksbergen. Voor de rest blijft er ook veel bij het oude, en kunnen er - net als vroeger - die eerste, voorzichtige stapjes op het pad der liefde worden gezet.

Volledig scherm
Het Danspaleis in Haaksbergen heeft tien jaar leeggestaan, wordt nu schoongemaakt en binnenkort verbouwd tot een hedendaagse uitgaansgelegenheid. © Cees Elzenga / hetoog.nl
Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl
Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl
Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl

Enschede e.o.