Volledig scherm
Koeien in de wei © Frans Nikkels

DJW Haaksbergen wil ontheffing stikstofregels van provincie

HAAKSBERGEN - Wel koeien in de wei en vrijstelling van stikstofeisen voor bouwprojecten. De fractie DJW wil als gemeente richting provincie actie ondernemen om te voorkomen dat de boeren in de gemeente het nog zwaarder krijgen en (woning)bouwprojecten stil komen te liggen als gevolg van strenge stikstofeisen.

Kwetsbaar

De fractie maakt zich zorgen om de toch al kwetsbare positie van veehouders. Nu de provincie onlangs meldde dat zij bij nader inzien geen vrijstelling wil verlenen voor de vergunningsplicht  om koeien in de wei te laten grazen of om land te bemesten, komen deze nog verder in het nauw. Oorspronkelijk wilde Overijssel boeren van deze plicht vrijstellen. Vanwege de strenge stikstofeisen die nu gelden, gaat dat niet door. Dat wil DJW voorkomen.

Ontheffing

Landelijk pleitte D66 al voor ontheffing voor woningbouw van de strenge stikstofregels. DJW meent dat dit ook moet gebeuren voor andere economische belangrijke activiteiten, zoals de landbouw, bedrijvigheid en aanleg van infrastructuur.

Stil gelegd

DJW wil van het gemeentebestuur weten hoeveel projecten in Haaksbergen precies stil komen te liggen als gevolg van de strenge stikstofeisen en welke acties de gemeente tot nu toe heeft ondernomen richting provincie om hier verandering in aan te brengen.

Pleidooi

Verder wil de fractie als gemeenteraad gezamenlijk richting provincie een pleidooi opstellen om boeren toch vrijstelling te verlenen voor de vergunningsplicht als ze koeien in de wei willen laten of land bemesten. Gecombineerd met een pleidooi voor vrijstelling van strenge stikstofeisen voor bouwprojecten en economische activiteiten. Eventueel samen met andere gemeenten.

Enschede e.o.