Volledig scherm
Ter illustratie © Brigit Groeneveld/BD

DJW wil geen goederenvervoer door Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De lokale fractie DJW is faliekant tegen goederenvervoer door Haaksbergen en wil dat het college van burgemeester en wethouders zich uitspreekt tegen een goederenspoor dat het buitengebied van Haaksbergen doorsnijdt.

Betuwelijn

De discussie over een eventuele aanleg van een Noordtak voor de Betuwelijn laait weer op, nu het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) een nieuw rapport heeft gepresenteerd. Daarin stelt RONA dat een nieuwe spoorlijn door de Achterhoek en Haaksbergen, parallel aan de N18, veruit de beste optie is voor het goederenvervoer door de oostelijke regio.

Nadelen

De Achterhoek heeft zich al uitgesproken tegen die Noordtak. De regio ziet enkel nadelen. Het Haaksbergse college wil nog geen standpunt innemen. „We willen niet op voorhand zeggen of we voor of tegen zijn. We willen eerst kijken wat de andere varianten zijn en die integraal afwegen. Misschien moet je wel kiezen voor een tussenvariant”, zei wethouder Jan-Herman Scholten eerder in deze krant.

Zere been

Die reactie is tegen het zere been van DJW. Hoe moet die tussenvariant eruitzien en ziet het college meerwaarde in goederenvervoer door Haaksbergen, dat wil de partij weten. ‘Wij kunnen het ons niet permitteren dat we net als bij het busvervoer weer achter de feiten aan hobbelen en uiteindelijk de boot missen’, schrijft de partij aan het college.

Omwonenden

DJW vreest negatieve effecten voor omwonenden, natuur en de toeristische waarde van Haaksbergen. ‘Daarom verwacht DJW dat het college proactief handelt en duidelijk een stelling inneemt.’ Als het aan de lokale partij ligt, trekt Haaksbergen hierbij zij aan zij op met de Achterhoek.

Enschede e.o.