Volledig scherm
De zonneschermen op Haaksbergen © IJSCH Haaksbergen

Doeken moeten Haaksbergen aan eerste schaatsmarathon helpen

HAAKSBERGEN - 23 zonwerende doeken van 5 meter hoog moeten Haaksbergen dit winterseizoen aan de eerste schaatsmarathon op natuurijs helpen. De doeken zijn de afgelopen weken aan de noordkant van de baan geplaatst, om de zon minder kans te geven.

Het is ze ieder jaar een doorn in het oog bij de IJs- en Skeeler Club Haaksbergen (IJSCH): de zon die tijdens het winterweer op de noordkant van de ijsbaan schijnt. „Het ijs is aan die kant altijd één tot twee centimeter dunner dan aan de andere kant van de baan, waar bomen voor beschutting zorgen”, vertelt Wouter Otten, een van de organisatoren van de marathon op natuurijs.

138 meter

En dus bedachten ze in Haaksbergen iets creatiefs: aan de binnenzijde van de ijsbaan zijn zonwerende doeken van vijf meter hoog geplaatst, over een totale lengte van 138 meter. Die doeken zorgen voor schaduw op de ijsbaan wanneer de zon schijnt. Otten vergelijkt de doeken met een gordijn. „Als je aan een touwtje trekt, gaan de doeken open. Ze zijn dus heel makkelijk te openen en te sluiten.”

De afgelopen tijd werden de doeken opgehangen door vrijwilligers van de Haaksbergse ijsvereniging. De 23 doeken zijn gesponsord door 23 verschillende bedrijven, veelal uit Haaksbergen zelf. „Tijdens wedstrijden gaan de doeken uiteraard open, om zicht op de baan te hebben”, aldus Otten.

Eerste schaatsmarathon

Haaksbergen mocht afgelopen winter de eerste schaatsmarathon op natuurijs van Nederland houden. Ook voor komend seizoen mikt het dorp weer op die ‘eer’. De zonwerende doeken moeten de ijsvereniging daarmee een duwtje in de rug geven. Voor dit jaar lijkt de kans op een marathon op natuurijs trouwens klein. Otten: „Het blijft voorlopig zacht, dus we mikken op 2019.”

Volledig scherm
© IJSCH Haaksbergen

Enschede e.o.