Volledig scherm
Bernard en Gerda Lohuis wonen al 65 jaar op de Jordaanhoeve, in de Veldmaat. © Loes Geerdink

Door Café Assink al 65 jaar gelukkig in Jordaanhoeve

HAAKSBERGEN - Bernard Lohuis en zijn vrouw Gerda weten nog goed hoe op de dansvloer bij Café Assink, het latere Assinkhof, 72 jaar geleden de vonk oversloeg. Beiden waren ze uitstekende dansers, vertelt Bernard breed grijnzend.

Gerda was vanuit Boekelo met een vriendin naar Beckum gekomen. In het donker alleen naar huis fietsen zagen ze niet zo zitten, maar Bernard wilde hen wel begeleiden. "Eerst mijn vriendin naar huis gebracht, en toen via Boekelo naar Broekheurne."

In dat buurtschap runde Bernards vader een boerderij. Kort daarna verkaste hij naar de Veldmaat, waar hij een grotere boerderij kon pachten van de familie Jordaan: de Jordaanhoeve. Bernard en Gerda ontdekten tot hun verbazing dat ze vlak bij elkaar woonden. Na zeven jaar verkering trouwde het stel en trok bij Bernards familie in.

Hooien en melken

Gerda, ook opgegroeid op de boerderij, hielp vlijtig mee met het hooien en melken. Ze naaide ook graag en zette haar eigen bruidsjurk in elkaar. In 1985 wilden de erven Jordaan de boerderij verkopen. Sindsdien is de hoeve eigendom van de familie Lohuis.

Er kwamen drie zoons. Een van hen runt inmiddels de melkveehouderij. Er zijn vijf kleinkinderen. Het stel blikt tevreden terug op 65 jaar huwelijk. "Zonder stagelopen, zoals nu", aldus Bernard. Voor de hobby, met de camper naar Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland, is het stel niet meer mobiel genoeg, maar Bernard gaat nog de scootmobiel de buurt in.

Bij Assinkhof werd in 1954 de trouwerij gevierd, net als 25 jaar en 40 jaar later. Diamant vieren ze zaterdag bij het Wapen van Beckum.

Enschede e.o.