Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Erik Nekeman / PVE

Droogte eist tol: bomen uit voorzorg gekapt in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Uit veiligheidsoverwegingen rooit Natuurmonumenten 35 bomen in het Grintenbosch. Door droogte zijn er meer dode en afstervende bomen dan normaal.

De extreme droogte in 2018 en 2019 heeft flinke gevolgen voor het bos in de Veldmaat. De bomensterfte is er hoger dan in andere gebieden van Natuurmonumenten, meldt boswachter Jeroen Waanders. „Daar zijn wij wel van geschrokken. Natuurlijk zijn er meer droge plekken, zoals het Buurserveen. Maar hier, in een relatief klein bos van vijf hectare, is de sterfte hoog. Dat heeft ook te maken met de bodemsamenstelling in het Grintenbosch.”

Wandelaars en schoolkinderen

Die bodem bestaat uit zand en grind. Door die samenstelling zakt het grondwater diep weg. Vooral bomen die minder diep wortelen hebben daaronder te leiden. „Uit veiligheidsoverwegingen worden afgestorven bomen en bomen die op sterven na dood zijn, gekapt langs wandelpaden en bij bankjes”, legt de boswachter uit. „Daar komen wandelaars en schoolkinderen die deelnemen aan het educaties lesprogramma in het Grintenbosch.” Ook rondom gebouw de Kateaker worden dode of aangetaste bomen uit voorzorg verwijderd.

Al met al gaat het om 35 bomen. Een aantal is al gekapt, de rest wordt voor aanvang van het broedseizoen gerooid. Het gaat daarbij vooral om berken, fijnsparren en douglassparren. In het najaar vindt herplant plaats. De verdwenen bomen worden dan vervangen voor onder meer tamme kastanjes en lindes. Dode bomen dieper in het bos worden niet verwijderd. Die bieden voedsel en nestgelegenheid aan insecten en vogels.

Nieuwe bomen

Ook in het najaar van 2018 zijn bomen gekapt in het Grintenbosch. Dit om het aantal Amerikaanse eiken terug te brengen en om karakteristieke bomen meer ruimte te geven. Direct na die kap zijn nieuwe bomen en besdragende struiken teruggeplant.

Enschede e.o.