Een ree bij het Buurserzand zoekt beschutting.
Volledig scherm
PREMIUM
Een ree bij het Buurserzand zoekt beschutting. © Frans Nikkels

Eenoog in natuurgebied Buurserzand is weer klaar voor de strijd

HAAKSBERGEN - In het natuurgebied Buurserzand verdedigt een reebok met slechts één oog al jaren z’n leefgebied tegen rivalen. Ook nu de tijd is aangebroken dat de huid weer van de geweien wordt geveegd en de strijd om de beste plekjes onder bokken begint.

Het afwisselende landschap met bossen, houtwallen, weiden en akkers van Twente en de Achterhoek vormen een ideaal landschap voor reeën. „Nergens in Nederland is de dichtheid groter dan in Oost-Nederland. Reeën zijn geen dieren van grote bossen, ze zoeken juist de bosranden en houtwallen op en zoeken voedsel op het boerenland. Dit landschap is in Twente en de Achterhoek in ruime mate beschikbaar. Hier leven veel meer reeën dan bijvoorbeeld in de bossen van de Veluwe”, zegt ecoloog Bas Worm uit Enschede. Hij schreef het Nederlandse standaardwerk over reeën en onderzoekt al jaren het leven van het reewild in natuurgebied Buurserzand van Natuurmonumenten.

  1. Werkstraf geëist tegen schuldbewuste Haaksbergenaar (48) die scootmobieler ziekenhuis in reed
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen schuldbe­wus­te Haaksberge­naar (48) die scootmobie­ler ziekenhuis in reed

    ALMELO/HAAKSBERGEN - Herman M. (48) uit Haaksbergen rijdt mei vorig jaar met zijn bestelbus een scootmobieler ondersteboven. Hij lette niet op, want hij had ‘een pittig gesprek’ met zijn puberdochter. De Haaksbergenaar staat donderdag voor de meervoudige strafkamer in Almelo en het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar. „Ik vind het verschrikkelijk en ik voel me zeker verantwoordelijk”, zegt M. tegen de rechters.

Enschede e.o.