Euregio Gravelride is genieten en geen competitie

VideoEIBERGEN - Fietsen over gravelpaden en klinkerweggetjes, door karrensporen en langs het maïsveld; de gravelride is één grote ontdekkingstocht voor de fietsliefhebber. ,,Het is niet nieuw, wel fantastisch.”

Duizendpoot Rinus Brinkers van wielerclub De Stofwolk regelt het verkeer bij de ingang van de wielerbaan in Eibergen en staat verstelt van de vele deelnemers die deze zondagmorgen binnenwaaien voor de eerste KCC Euregio Gravel Ride. 

Zo’n 300 fietsfanaten gaan op pad voor wat een nieuwe trend in fietsland lijkt; de gravelride. Het is geen mountainbiketocht en ook geen gewone toertocht. Het zit er tussenin. En fietsers van elk niveau op bijna iedere soort fiets kunnen meedoen. Zelfs steppers en de e-bikers zijn van de partij. 

De aanwezigheid van collega Rob Welten van burgemeester Joost van Oostrum heeft alles te maken met het euregionale karakter van de tocht, waarvan de route in het buitengebied van Winterswijk de Duitse grens passeert. 

‘Vaker doen’

Welten is voorzitter van Euregio en zegt het een prachtig initiatief te vinden.  ,,Dit moeten we vaker doen”, vindt hij, „op sportief vlak kun je in een grensoverschrijdende samenwerking hele mooie dingen doen.”

 Van Oostrum knikt instemmend. Als burgemeester van Berkelland is Van Oostrum ook nog eens fervent en goed getraind wielerliefhebber. Ook de Gravelride is niet nieuw voor hem . ,,Daarom rijd ik de korte afstand en hij de lange tocht”, zegt Welten. 

 ,,Wat ons betreft gaan we hier mee door op deze plek”, laat Fred de Kinkelder na afloop weten. Renners die al jaren in deze omgeving fietsen, komen op plekken die ze niet kennen. En je fietst om van de omgeving te genieten. Niet om als eerste binnen te zijn.”

Volledig scherm
Burgemeester/wielrenner Joost van Oostrum (links) en zijn Haaksbergse ambtsbroeder Rob Welten, tevens Euregio-voorzitter. © Lenneke Lingmont

Enschede e.o.