Volledig scherm
© Frans Nikkels

Fietsen langs bijzondere monumenten in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Open Monumentendag wordt dit jaar weer per fiets afgelegd. Tenminste door de deelnemers aan het officiële programma. Er is een route uitgestippeld langs 'Plekken van Plezier', het thema van dit jaar.

Het thema is vrij breed opgepakt door de Stichting Open Monumenten Dag Haaksbergen. Het zijn niet alleen de (voormalige) speeltuinen en badlocaties die in de route zijn verwerkt. Ook bijzondere landhuizen worden aangedaan. Om een goed beeld te scheppen van de vroegere Pleziertjes, zijn op een aantal locaties panelen geplaatst met foto's uit de oude doos.

Landgoed Zonnebeek

De totale route beslaat dit keer 27,4 kilometer en leidt als eerste langs boerderij de Keunekamp en De Blikker, een vroegere boerderij van Van Heek. Bijzonder is dat dit jaar Landgoed Zonnebeek van de Stichting Edwina van Heek de poorten opent. Het woonhuis blijft weliswaar dicht, maar tuinen, archief en stallen zijn toegankelijk en medewerkers geven toelichting.

Daarna gaat het via de Bommelas en een Markepaal naar het Buursermeertje, een echte Plek van Plezier waar veel vrije tijd is doorgebracht. Ook uitzonderlijk is de oude fabrikantenvilla De Bleeck, die al sinds twee jaar grondig wordt verbouwd. Bezoekers kunnen op het terrein rond het huis wandelen, waar inmiddels ook de vijvers zijn opgeknapt. De beheerder zorgt voor informatie en er staan panelen met foto's van de tijd dat er nog een fabriek van Jordaan stond.

Monumentenprijs

Via Erve De Vriejer en Erve De Wilder gaat de tocht verder naar het eindpunt, het Schuttershoes waar ook panelen staan met beelden uit het verleden. Hier wordt als afsluiting ook de monumentenprijs uitgereikt. Vertrekpunt is bij het dagactiviteitencentrum DAC De Singel aan de Wiedenbroeksingel, tussen 10.00 en 11.30 uur.

Enschede e.o.