Volledig scherm

Geen zin om gras te maaien? Huur een schapenkudde uit Buurse!

BUURSE - Ruim zestig grazende schapen zorgen ervoor dat de heide bij Buurse een kans krijgt. Eigenaar Rick Blind zet de dieren als levende grasmaaiers in.

Bij iedereen die ze maar kan gebruiken trouwens. "Een grote tuin en geen zin om te maaien? Je mag me altijd bellen."

Vegetatie
Het gebruik van schaapskuddes om het gras en andere vegetatie op stukken grond kort te houden is booming. De afgelopen tien jaar zijn er in Nederland meer dan driehonderd nieuwe kuddes bijgekomen. Niet alleen in de grote open gebieden, maar vooral rondom de steden. Daar vervangen ze de inzet van ronkend materieel en zorgen ze voor meer veelzijdigheid in de nabije natuur. Doordat de schapen vaak van plek wisselen verspreiden ze bovendien zaden en vergroten ze zo de biodiversiteit.

Lees hieronder verder

Kleinschalige nieuwkomer
Rick Blind is met zijn bedrijfje Grazeland een voorbeeld van zo'n kleinschalige nieuwkomer. Hij is een soort schaapherder 2.0, want over de hei trekken met zijn kudde: dat doet hij niet. "Dan heb je het over traditionele kuddes zoals je ze op de Veluwe ziet. Die schapen worden gehoed, er loopt altijd een herder met hond mee."

Blind is niet de hele dag bij zijn schapen aanwezig. "Dat hoeft niet. Ik zet percelen af met netten. De schapen en geiten doen hun werk en ik verplaats ze regelmatig. Elke dag kijk ik of het doel al is gehaald."

Herder
Blind laat zich als nieuwtijdse herder inhuren door anderen. Hij is freelancer. "Mensen bellen me op omdat ze een stuk grond hebben waar wat moet gebeuren. Dat kunnen particulieren zijn met een grote tuin, maar ook natuurorganisaties. Ik ga kijken, spreek een prijs af en breng de schapen er dan met mijn trailer heen."

Volledig scherm

Weiland
Op het perceel in Buurse gaat het om zo'n 3 hectare van Landschap Overijssel dat na een leven als weiland is teruggegeven aan de natuur. "De grond is geplagd en moet nu schraal gehouden worden door begrazing. Er steken elsen, berken en dennen de kop op. Die moeten worden weggevreten. Als je niks doet komt er elke jaar anderhalve meter bij. Dat betekent schaduw, en in de schaduw groeit geen heide."

Kudde
Blind is pas laat in het herdersvak gestapt. Hij studeerde audiotechniek, nam voor muziekbandjes cd's op en reisde met ze mee. In 2012 zakte het een beetje in en werd hij vrijwilliger bij de schaapskudde in het Haaksbergerveen. Een jaar later verving hij de zieke herder en begon het herdersvuur in hem te branden. Hij deed de opleiding bij de Schapenhoeve in Eibergen en begon twee jaar geleden voor zichzelf. De naam Grazeland verwijst naar zijn muziekverleden. Graceland is het voormalige landgoed van Elvis Presley. "Ik kan het werk iedereen aanraden. In de lammertijd is het erg druk, maar als freelancer ben je wel helemaal vrij in wat je doet en hoe je het doet."

Graasmachine
Ondanks de groei van het aantal kleine schaapskuddes is er nog geen vertegenwoordigende organisatie. "Er is wel het Gilde van Traditionele Schaapherders, maar daar mag ik niet aan meedoen. Ik ben geen hoeder, gebruik geen zeldzaam schapenras." Hij werkt met een Franse schapensoort, het solognote schaap. "Hoog op de poten voor het ruige werk, en goed kuddegedrag." De vier Nederlandse landgeiten en de twee dwerggeiten die in de kudde meelopen maken de totale graasmachine wat veelzijdiger. "Die trekken de boompjes omver en de schapen vreten ze kaal."

Volledig scherm

Fulltime
De kudde levert Blind nog niet genoeg op om van te bestaan. Omdat de markt momenteel niet al te best is en de prijzen onder druk staan, werkt hij er in het voorjaar bij als schaapscheerder. In de wintermaanden staat hij op de loonlijst bij een uitzendbureau. "Het liefst zou ik dit fulltime doen, maar dat red ik nog niet. Of ik zelf schapenvlees eet? Wat denk je. Lekkerder dan vlees van deze gelukkige schapen, kun je niet hebben. Altijd buiten en dagelijks verse kruiden. Heerlijk.''

Volledig scherm
Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Enschede e.o.