Volledig scherm
De omgeving van scholen en veelgebruikte fiets- en wandelpaden krijgen voorrang bij de bestrijding van de eikeprocessierups in Haaksbergen. © AS Media

Gemeente Haaksbergen: ‘Melden op Facebook is niet de beste manier om rups te bestrijden’

HAAKSBERGEN - Net als in andere gemeenten neemt ook in Haaksbergen de onrust over de eikenprocessierups toe. Wie de rups ziet, wordt verzocht melding te maken bij de gemeente.

Door de stormen die vorige week over het land raasden, heeft de eikenprocessierups zich flink verspreid. Het aantal meldingen over de rups lijkt dan ook te stijgen. Vooral op Facebook en dat is ‘niet de beste manier er iets aan te doen’, meldt de gemeente Haaksbergen. ‘Wie een nest ziet, kan dat het best melden bij de gemeente zelf.’

Er wordt dan een gespecialiseerd bedrijf op pad gestuurd dat nesten wegzuigt en de brandharen afvoert en vernietigt. Speelplaatsen, de omgeving van scholen en veelgebruikte fiets- en wandelpaden krijgen voorrang bij de bestrijding.

Voorzorgsmaatregelen

Net als voorgaande jaren, nam Haaksbergen ook eerder dit voorjaar al voorzorgsmaatregelen. Met een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel wordt de rups preventief bestreden. Na het eten van blad waar dit middel op zit, gaan de rupsen dood. Het middel zelf wordt onder invloed van zonlicht na ongeveer twee weken tijd afgebroken.

Bovendien zet de gemeente natuurlijke vijanden in om de eikenprocessierups te lijf te gaan. Op veel plaatsen in Haaksbergen zijn vogelkastjes opgehangen voor kool- en pimpelmezen, die de rupsen opeten. Ervaringen elders in het land met deze natuurlijke manier van bestrijden zijn volgens de gemeente hoopgevend.

Inwoners en ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor bestrijding van de rups op privéterreinen. De gemeente bestrijdt de rups in de openbare ruimte. Melden kan via 053-5734567 of haaksbergen.nl/meldingen.

Enschede e.o.