Volledig scherm
PREMIUM
Gemeentehuis Haaksbergen © Emiel Muijderman DTCT

Gemeente Haaksbergen moet samenwerken om zelfstandig te blijven

HAAKSBERGEN - Om zelfstandig te kunnen blijven moet Haaksbergen de samenwerking met een andere gemeente aangaan. Onderzoek moet uitwijzen wie de beste partner is: Enschede of Hengelo.

Quote

Dat betekent dat er geen gedwongen ontslagen zijn

College, Haaksbergen

Het is al vaker gezegd: Haaksbergen is te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Om zelfstandig te blijven en kosten binnen de perken te houden is het nodig dat Haaksbergen taken overdraagt aan een buurgemeente. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo reikte zijn Haaksbergse college Rob Welten al de hand. Maar of het de metaalstad Hengelo of de textielstad Enschede wordt, dat wordt nog onderzocht.

Dat onderzoek is een gevolg van het rapport van het organisatieadviesbureau Rijnconsult, getiteld Een toekomstbestendig en zelfstandig Haaksbergen. In dat rapport is de wens van inwoners en de gemeente meegewogen om taken waarbij persoonlijk contact nodig is in eigen huis te houden. Dat kan volgens Rijnconsult als Haaksbergen een netwerkgemeente wordt, waarbij Enschede of Hengelo de bedrijfsvoering overneemt.

Rijnconsult stuurt daarbij aan op een eerste verkenning met Enschede. ‘Enschede heeft niet alleen de meeste schaalvoordelen, maar heeft ook met Losser al de nodige brede ervaring met het uitvoeren van bedrijfsvoeringstaken’, aldus het organisatieadviesbureau. Bovendien stelde Enschede al beleid op om uitvoeringstaken van andere gemeenten over te nemen. ‘Dat geeft ze een voorsprong op Hengelo, die zeker ook bereidheid toont en niet mag worden uitgesloten.’

Enschede e.o.