Volledig scherm
© Annina Romita

Gerrit en Bertha Grootenhuis uit Buurse 60 jaar getrouwd

BUURSE - De oprit van het erf aan de Munsterdijk is versierd met een enorme boog, met rode en witte zelfgemaakte rozen. Bij de familie Grootenhuis, tussen Buurse en Haaksbergen, zijn het feestelijke dagen. Gerrit (81) en Bertha (81) Grootenhuis zijn zestig jaar getrouwd.

Het was Tweede Paasdag exact zestig jaar nadat dat de Buursenaar en de Usselose in het huwelijksbootje stapten, dinsdag kwam burgemeester Rob Welten op bezoek. „Het is mijn tweede werkdag in Haaksbergen”, zegt Welten, die met het echtpaar het paasvuur in Buurse besprak. Gerrit en Bertha zijn er niet naartoe geweest. „Het paasvuur van Buurse kunnen we vanaf hier zien”, zegt Bertha.

Ze wonen in het buitengebied, op een steenworp afstand van het Haaksbergerveen. De boerderij is in 1978 gebouwd. Zoon Henkjan woont er ook. Hij heeft het melkveebedrijf van zijn ouders overgenomen. Gerrit helpt hem nog op de boerderij. „Met kalveren voeren bijvoorbeeld”, vertelt Henkjan. „Of hij haalt brokken voor de kalveren bij Wildenborg.”

Huwelijksfeest

Gerrit woont al zijn leven lang aan de Munsterdijk. Hij is opgegroeid op een boerderij enkele honderden meters verderop. Bertha komt uit Usselo. De vonk sloeg over in Enschede. Ze leerden elkaar kennen in zaal Assink, aan de Hengelosestraat. „Daar hebben we ook het huwelijksfeest gevierd”, vertelt Gerrit.

Ook het zestigjarig huwelijksfeest werd gevierd in zaal Winkelman in Buurse. Het werd een gezellige dag. Gerrit kneep er nog wel even tussenuit en zag in het voorcafé hoe FC Twente kampioen werd. „Ik heb veertig jaar een seizoenkaart gehad, nu kijk ik FC Twente op Fox.”

Puzzel

Ook Bertha vangt doorgaans flarden van de wedstrijd op. „Meestal kijk ik met één oog mee.” Maar liever lost ze een puzzel op.

Enschede e.o.