Volledig scherm
© Thorsten Ohm

Gestolen alpaca’s uit grensregio zoek in systemen van de politie: ‘Bureaucratie ten top’

VREDEN/HAAKSBERGEN - Een miscommunicatie tussen de politie in Nederland en die in Duitsland kent drie slachtoffers: de alpaca-merries Tara en Femke en hun Duitse eigenaar. De dieren werden in de nacht van 20 op 21 juli gestolen in een eveneens gestolen aanhanger. Zowel de Duitse als de Nederlandse politie tast in het duister over de toedracht.

Drie weken geleden troffen voorbijgangers een zwaargewonde alpaca aan op de Bundesstrasse 70 (B70) in Vreden. Tegelijk met twee andere merries werd het dier in de nacht van 20 op 21 juli gestolen in een eveneens gestolen aanhanger. Het gewonde beestje is inmiddels terug bij de Duitse eigenaar, die de dieren kocht bij de Alpacahof van de Haaksbergse Agnes Belshof.

Niet op de hoogte
De eigenaar kreeg daags na de diefstal via Facebook een bericht dat de aanhanger was teruggevonden in Winterswijk. Daarna bleef het stil. Of er sporen zijn van de dader(s) en alpaca's is de huidige en vorige eigenaren onbekend. Ze weten ook niet waar de aanhanger ondertussen staat. Sterker nog, de Duitse politie is er niet van op de hoogte dat de aanhanger drie weken geleden al gevonden is.

'Duurt even'
"Deze informatie moet door de Nederlandse politie worden ingevoerd in het Schengen-informatiesysteem, een grensoverschrijdende computerdatabank. Dat duurt altijd even", zegt een Duitse politiewoordvoerder. Ook los van de gevonden aanhanger tast de Duitse politie nog in het duister over het verblijf van de alpaca's en de daders, aldus de zegsman.

'Verbijsterd'
Dat daar meer duidelijkheid over komt, is onwaarschijnlijk. Temeer omdat in Nederlandse politiesystemen niets is te vinden over de gestolen alpaca's. Daarmee lijkt het erop dat de gewonde merrie Camilla nooit wordt herenigd met Tara en Femke. De zwaargewonde alpaca heeft inmiddels gezelschap gekregen van een andere merrie. "Een alpaca kan niet alleen zijn. Dan gaat ie tegen het gaas liggen en kwijnt weg", vertelt Agnes Belshof. Zij en haar echtgenoot zijn verbijsterd over het gebrek aan grensoverschrijdende communicatie. "Bureaucratie ten top."

Enschede e.o.