Volledig scherm
GGH, de partij van voorman Joep Oude Groen, treedt als vierde partij toe tot de coalitie. Een wethouder kan de partij niet leveren, die drie posities zijn vergeven aan CDA, VVD en PvdA, © Reinier van Willigen

GGH treedt toe tot coalitie Haaksbergen en ziet af van wethouder

HAAKSBERGEN - Op de valreep schuift een vierde partij aan bij de coalitieonderhandelingen. De lokale eenmansfractie GGH moet echter wel afzien van een wethouder: er zijn maar drie posten beschikbaar. Die zijn ingevuld door CDA, VVD en PvdA.

Drie fulltime wethouders, daar moet Haaksbergen het de komende vier jaar mee doen. Die worden geleverd door het CDA, VVD en PvdA, die het nieuwe college gaan vormen. Samen zijn de partijen goed voor 10 van de 19 zetels: een krappe meerderheid. GGH biedt de helpende hand. 

Wethouder laten varen

De partij wil meebesturen en is bereid daarvoor af te zien van een wethouderspost. Voor de verkiezingen gaf voorman Joep Oude Groen aan het college te willen versterken met een frisse wethouder van buiten de eigen partij. Maar die wens liet Oude Groen al snel varen toen duidelijk werd dat er vier partijen nodig zijn voor een ruime coalitiemeerderheid, maar dat er slechts drie wethouderszetels zijn. 

Nieuwe spelers

Die worden ingenomen door Haaksbergenaar Jan-Herman Scholten (CDA), Louis Koopman (VVD) en Arja ten Thije (PvdA). Scholten was al eerder politiek actief in Haaksbergen voor het CDA, onder meer als wethouder. Koopman uit Borculo en Ten Thije uit Enschede zijn nieuwe spelers op het lokale politieke podium. 

Van buiten Haaksbergen

Patrick ten Voorde, die namens het CDA de coalitiebesprekingen leidt, streeft ernaar dat het nieuwe college eind deze maand is gevormd. Die zal dan, inclusief waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok, bestaan uit vier personen waarvan er drie van buiten de gemeente Haaksbergen komen. Ten Voorde zegt namens het CDA met Scholten een ervaren bestuurder naar voren te hebben geschoven. „Ik vertrouw ook op de kennis en kunde van de kandidaten voor de VVD en de PvdA."

Enschede e.o.