Volledig scherm
© Thinkstock

Groenperk adopteren in Haaksbergen een succes: 260 aanvragen

HAAKSBERGEN Samen met de andere bewoners de groenperken in de straat adopteren en meepraten over de invulling en het onderhoud ervan: de adoptie van gemeentelijke groenperken door inwoners blijkt een groot succes in Haaksbergen. Zo groot zelfs dat de gemeente extra moet investeren om gegadigden niet te lang in de wachtrij te moeten zetten.

Sinds de gemeente vorig jaar kleine gemeenteperkjes ter adoptie heeft aangeboden gaat het hard met de aanvragen. Maar liefst 260 aanvragen zijn er tot nu toe op het gemeentehuis binnengekomen.

Wethouder Annette Nijhuis Nijhuis: "We zijn nu bezig met het afhandelen van de aanvragen 160 tot en met 200." En dat is best wat werk. Want als het snippergroen ter verhuur of adoptie wordt overgedragen, zijn er vaak wel wensen vanuit de buurt als het gaat om de beplanting. De gemeente probeert daarin tegemoet te komen. Op den duur levert de groenadoptie namelijk een besparing op.

Op de schop
De perkjes gaan vaak volledig op de schop, maar na een eenmalige investering heeft de gemeente er geen omkijken meer naar. De gemeente draagt daar alleen nog zorg voor onderhoud van bomen en gras.

Verkoop of verhuur
Ook verkoop of verhuur van het zogeheten snippergroen blijft een optie. Hiermee draagt de gemeente de verantwoordelijkheid van het stukje grond over aan de bewoner en wordt bovendien het eventueel oneigenlijk gebruik van gemeentegrond opgelost. Simpelweg omdat de bewoners het groenperkje (tijdelijk) tot hun bezit mogen rekenen.

Enschede e.o.