Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

'Haaksbergen een villawijk van Enschede? Nooit!'

HAAKSBERGEN - Haaksbergenaren zien hun gemeente in 2030 het liefst als een duurzame gemeente, eentje die bovendien gericht is op Twente. Dat bleek zaterdag tijdens de Dag van de Toekomst.

Zaterdag waren zo'n honderd inwoners in restaurant Evers. Tachtig willekeurige Haaksbergenaren waren uitgenodigd mee te praten over de toekomstvisie van Haaksbergen.

Scenario
De inwoners werd aan de hand van vier scenario's gevraagd waar de gemeente in 2030 moet staan. Een van de scenario's schetst een dorp met toegenomen woonallure, maar qua voorzieningen gericht op de grote stad. Een beeld dat niet goed is ontvangen. "Een villawijk van Enschede? Nooit!", was één van de reacties.

Bruisend en duurzaam
In een spel werd de inwoners gevraagd een voorkeur te kiezen. Iedereen verplaatste zich naar het vakje 'duurzaam en sterk in de regio'. Kortom: een bruisend dorp en duurzame gemeente, dat naar buiten is gericht. De keuze betekent dat het scenario 'ons kent ons' zaterdag het minst geliefd was. "Een gemeente die zich alleen op zichzelf richt, die is ten dode opgeschreven", was één van de reacties van de deelnemers.

Rapport
De resultaten van de Dag van de Toekomst worden, evenals andere gesprekken met ondernemers, organisaties, instellingen en inwoners die afgelopen week zijn gevoerd, door de gemeente meegenomen in een rapport, dat wordt opgesteld door Jan Nekkers van het adviesbureau Futureconsult. Het document bepaalt voor een groot deel hoe Haaksbergen er in 2030 uit komt te zien.

25 januari besluit de gemeenteraad over de toekomstvisie van Haaksbergen en de aanbevelingen.

Enschede e.o.