Volledig scherm
© Annina Romita

Haaksbergen herdenkt oorlogsslachtoffers met verhalen

HAAKSBERGEN - „Vrijheid is nooit vanzelfsprekend, daar moeten we aan blijven werken”, zei burgemeester Rob Welten zaterdagavond bij de dodenherdenking op de markt. „Daarom het is van belang om verhalen te blijven vertellen.”

Na de twee minuten stilte en de kranslegging bij het herdenkingsmonument, nam Welten de aanwezigen daarom mee naar zaterdag 24 maart 1945. Een dag waarop de bevrijding in de lucht hing. Tot het luchtalarm afging, gevolgd door het gierende geluid van een zware bommenregen. „De geallieerden vergissen zich in hun doelwit en de gevolgen zijn afschuwelijk. 57 Haaksbergenaren vinden de dood.”

Haaksbergse slachtoffers

Een destijds 14-jarige Haaksbergse scholiere raakte zwaargewond bij het bombardement. Welten droeg voor uit het verslag van de ooggetuige, die het op een rennen zette op weg naar een veilige schuilplaats. ‘Helaas haalde ik het niet, ben gevallen en getroffen door een stukje scherf. Dat ging dwars door mijn buik en bleef steken achter in mijn hemdje. Gelukkig is mijn aorta niet geraakt, anders was ik dood geweest.’ Een verhaal dat volgens de burgemeester de zinloosheid van oorlog en de kwetsbaarheid van onschuldige burgers weer eens aantoont.

„De lijst van omgekomen Haaksbergenaren door oorlogsgeweld telt in totaal 115 namen”, hield Welten de aanwezigen voor. Onder hen 23 voornamelijk Joodse Haaksbergenaren, die stierven in concentratiekampen. „En op 31 maart 1945 gooiden Engelsen bommen op twee Duitse auto’s die geparkeerd stonden bij een huis in Sint Isidorushoeve. Daarbij kwamen zeven Haaksbergenaren om, onder wie een moeder met haar vier kinderen.”

Kwetsbaar goed

Het zijn deze verhalen over zinloos geweld en de waanzin van de oorlog, die van generatie op generatie moeten worden verteld, riep de burgemeester op. „Verhalen over oorlog, onderdrukking en verzet laten ons zien dat we onze democratie moeten koesteren. Want het is een groot, maar ook kwetsbaar goed.”

Enschede e.o.