Volledig scherm
Gemeentehuis Haaksbergen © Emiel Muijderman

Haaksbergen moet nog een jaartje geduld hebben voor verlaging ozb

HAAKSBERGEN - Haaksbergen moet nog even door de zure appel heen bijten, maar dan kunnen in 2018 mogelijk wel vruchten worden geplukt.

Met oog op de financiële beperkingen is de gemeentebegroting woensdagavond zonder al te veel wijzigingen vastgesteld.

Ozb
Aandacht was er wel voor belastingtarieven. De ozb stijgt in 2017 voor het derde jaar op rij. Terwijl de totale woonlasten in Haaksbergen, ondanks een kleine daling van de rioolheffing, al tot de hoogste in Overijssel behoren.

VVD, GGH en CDA stelden voor de verhoging in 2017 terug te schroeven van 4 naar 2 procent. Het voorstel is niet door de coalitie omarmd. Het betekent namelijk 80.000 euro minder aan inkomsten op; geld dat de gemeente goed kan gebruiken.

Kwijtschelding
In 2018 is die ruimte er mogelijk wel, hopen de coalitiepartijen. Die kregen wel de hele raad mee met een voorstel over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Vanaf 2018, weliswaar.

Vanaf dan mogen kwijtscheldingen niet meer worden gedekt door heffingen, maar binnen het armoedebeleid. Weliswaar zonder dat dit ten koste gaat van het armoedebeleid.

Begroting
De begroting is unaniem door de gemeenteraad aangenomen en wacht nu nog op een oordeel van de provincie.

Omdat het spaarpotje van Haaksbergen nog altijd rode cijfers schrijft, ligt het voor de hand dat het financieel toezicht van de provincie ook in 2017, voor het vierde jaar op rij, gehandhaafd blijft. Die beslissing wordt in december genomen.

Enschede e.o.