Volledig scherm
Wethouder financiën van de gemeente Haaksbergen Louis Koopman. © Lars Smook

Haaksbergen stevent af op tekort van 2,1 miljoen

HAAKSBERGEN De gemeente Haaksbergen dreigt af te stevenen op een tekort van 2,1 miljoen euro. Een greep uit de reservepot moet dat voorkomen.

Hield Haaksbergen in 2018 ruim 4 ton over, dit jaar dreigt een tekort van 2,1 miljoen euro. Dat blijkt uit de zogenaamde bestuursrapportage, waarin de gemeente in beeld brengt in hoeverre uitgaven en inkomsten afwijken van wat vooraf is begroot.

Graai in de gemeentelijke spaarpot

Om niet daadwerkelijk diep in de rode cijfers te duiken, stelt het college van burgemeester en wethouders voor de algemene reserves van de gemeente aan te spreken. De gemeentelijke spaarpot bevat daarna nog 700.000 euro.

De gemeente noemt twee oorzaken voor de financiële tegenvaller. „Allereerst de grote uitgaven in het sociaal domein, terwijl de gemeente daarvoor minder geld van het Rijk ontvangt. Daarnaast het extra geld dat de gemeente nodig heeft om alle taken uit te voeren”, aldus wethouder Louis Koopman van financiën. 

Extra personeel

En dan kampt het ambtelijk apparaat met een fikse werkdruk na eerdere bezuinigingen op het personeel. Extra mensen zijn daarom nodig, meent het college. Dit levert aan het eind van dit jaar een extra kostenpost op van 8 ton.

Enschede e.o.