Volledig scherm

Haaksbergen telt drie jihadgangers, of toch niet?

HAAKSBERGEN - Een Haagse onderzoeker presenteerde woensdag in de Volkskrant een database met 207 profielen van Nederlandse jihadgangers. Drie daarvan zouden uit Haaksbergen komen. Maar is dat wel zo?

Van 163 jihadgangers is de woonplaats bekend bij onderzoeker Reinier Bergema van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Het merendeel van de Syriëgangers komt uit de Randstad, zo blijkt uit het verhaal in de Volkskrant van gisteren. Op een grote kaart staan hun woonplaatsen keurig vermeld. 

Drie van deze ‘uitreizigers’ komen volgens de gegevens uit Haaksbergen. Maar de gemeente weet van niets. „We hebben ook navraag gedaan bij het OM en de politie en zij bevestigen ons beeld: dit is voor ons compleet onbekend”, zegt veiligheidsadviseur Ernesto Evers van de gemeente Haaksbergen. „Waar komt dit vandaan en waar is deze database voor?”

Media

Het onderzoek is een initiatief van Reinier Bergema die werkt voor HCSS. „En de database is het fundament voor een wetenschappelijk artikel.” Volgens de onderzoeker heeft het verhaal van de ‘jihadganger’ uit Haaksbergen meerdere keren de media gehaald. 

De data zijn in dit geval ook gebaseerd op deze openbare bronnen, zoals kranten en sociale media. Het blijkt te gaan om Rodi M. die in 2013 vanwege huwelijksproblemen zijn drie dochters naar Syrië ontvoerde. Dat zijn er dan toch vier, zou je denken, maar alleen kinderen van 9 jaar en ouder worden een uitreiziger genoemd. De wanhopige vader wilde in Syrië hulp vragen aan familie, maar keerde kort daarna samen met zijn kinderen weer terug naar Nederland. Volgens M. is er nooit sprake geweest van ontvoering. De rechtbank legde hem toen een relatief lage celstraf op van twaalf maanden, waarvan zeven voorwaardelijk.

Quote

Deze statistie­ken raken kant nog wal.

Advocaat Janbart Kalk

Verbijsterd

Janbart Kalk, de advocaat die Rodi M. bijstond, is verbijsterd dat zijn cliënt nu als jihadganger in de statistieken opduikt. „Ik ben zelfs geschokt”, zegt Kalk. „Onschuldige burgers die huwelijksproblemen hebben, worden nu als terrorist weggezet. Deze statistieken raken kant nog wal.” Volgens de advocaat wonen de kinderen tegenwoordig weer bij hun vader in Haaksbergen en leiden ze een rustig leven. Kalk: „Zijn doel in Syrië was het redden van zijn huwelijk. Hier was op geen enkele manier sprake van een radicale opvatting.”

Quote

We hebben niet naar het doel van de uitreizi­ger gekeken.

Onderzoeker Reinier Bergema

Blinde vlek

Onderzoeker Bergema vindt dit ‘interessant’. „En dit zou ik nader moeten uitzoeken.” En wat zegt dit over de gegevens van de andere 160 uitreizigers van wie de woonplaats bekend is? „We hebben niet naar het doel van de uitreiziger gekeken”, erkent Bergema. „Want de precieze motivatie om te vertrekken is per individu moeilijk na te gaan.” De onderzoeker verzamelde de data op basis van openbare bronnen, juridische en overheidsdocumentatie en interviews met onderzoekers en direct betrokkenen, zoals familie. De onderzoeker dekte zich gisteren al in, want niet van alle personen in de database is evenveel bekend. Er zijn blinde vlekken, er zit dus ‘een zekere foutmarge in’, aldus Bergema in de Volkskrant..    

Enschede e.o.