Volledig scherm
Vorig jaar had Haaksbergen de eer van de eerste marathon op natuurijs, toen op 28 februari 2018. © Emiel Muijderman

Haaksbergen wil maandag eerste marathon op natuurijs

updateHAAKSBERGEN - De strijd om de eerste schaatsmarathon op natuurijs nadert de ontknoping. Na wederom een ijskoude nacht verwacht Henk Dijksterhuis van ijs- en skeelervereniging IJSCH uit Haaksbergen dat morgen de marathon kan worden verreden. De vereniging heeft inmiddels contact opgenomen met de KNSB, nadat zondag een ijsdikte van 2,5 centimeter werd gemeten.

Van de vijf ijsbanen die in de race waren voor de eerste marathon op natuurijs, zijn er nog vier over: Haaksbergen, Noordlaren, Nieuw-Buinen en Veenoord. Arnhem heeft vandaag laten weten dat het niet klaar is voor de organisatie van het evenement.

In Noordlaren en Nieuw-Buinen wordt vandaag door recreanten al geschaatst. In Haaksbergen is het ijs deze zondag bijna overal 3 centimeter, de vereiste dikte voor een marathon. „Morgen is de baan op 3 centimeter”, zegt Dijksterhuis. Een KNSB-official moet dan komen keuren en de wedstrijd uitschrijven. Gebruikelijk is dat deze dan een dag later verreden wordt, maar Dijksterhuis hoopt dat het al dezelfde avond kan. 

De marathontoppers vertrekken namelijk begin deze week naar de Weissensee, voor wedstrijden, en komen pas eind deze maand weer terug. „We hopen dat ze een dagje later willen vertrekken.” Zo niet, dan wordt het peloton aangevuld met rijders uit de B- en C-categorie. „Maar dat er een wedstrijd komt, dat is zeker.”

IJsch meldt zich als eerste bij KNSB voor marathon

IJsch heeft zondagmiddag rond 17.00 uur een ijsdikte van 2,5 centimeter gemeten. ,,Voldoende om nu contact op te nemen met de KNSB”, meldt voorzitter Wouter Otten van de organiserende werkgroep EMON van schaatsvereniging IJsch. ,,Er is ondanks het heldere weer en de zon geen ijs meer verloren gegaan en dat betekent dat we morgenavond een marathon kunnen rijden.”

Volledig scherm
Henk Dijksterhuis, voorzitter van IJSCH. © Arjan te Bogt

Enschede e.o.