Volledig scherm
Het gat dat dit weekend werd ontdekt. © Dolf Ruesink

Haaksbergen zet voormalig fabrieksterrein Jordaan af vanwege gat

HAAKSBERGEN – Hoe de grondverzakking en het gat ontstond, is nog niet bekend. Feit is wel dat de gemeente Haaksbergen een deel van een plantsoen en speelterrein tussen de Waandersstraat en Vincentstraat heeft afgezet met hekken en waarschuwingslinten.

Buurtbewoners attendeerden afgelopen weekeinde de gemeente op het gevaarlijke gat. De bewuste plek ligt op circa twintig meter van de speeltoestellen. Via de buurtapp werden omwonenden direct gewaarschuwd om kinderen niet in de buurt van de bewuste plek te laten komen.

Onderzoek

Haaksbergen neemt de zaak met de verzakking serieus op. De gemeente laat er spreekwoordelijk ‘geen gras over groeien’. Dinsdagmiddag plaatste de firma Haafkes uit Goor in een nog wijdere omgeving hoge hekken rond het ‘nieuwe gat van Haaksbergen’. Haafkes gaat ook onderzoek doen naar het voormalige betonnen bassin.

‘We denken dat er een enorm grote bak onder de grond zit’, zegt een woordvoerder van de gemeente, die een kijkje kwam nemen op de locatie. ‘We weten nog niet welke maatregelen er gaan volgen. Je kunt denken aan het volstorten met zand, maar ook aan een hergebruik van het bassin voor de opvang of overloop van regenwater’.

Kinderrijk

Het speelterrein in de kinderrijke buurt, achter de schoolgebouwen van Lyceum Het Assink, werd achttien jaar geleden ingericht. Op deze plek stond tot in de jaren zeventig een textielfabriek van de firma Jordaan. Onder de ophoging bevindt zich volgens omwonenden nog een betonnen waterput.

Enschede e.o.