Jan Leppink in 2013 in de Hervormde Kerk in Haaksbergen.
Volledig scherm
Jan Leppink in 2013 in de Hervormde Kerk in Haaksbergen. © Wouter Borre DTCT

Haaksbergenaar Jan Leppink (90) overleden

Haaksbergen - Afgelopen maandag is Haaksbergenaar Jan Leppink (1929-2020) overleden. 

Zijn levensloop beslaat vier pagina’s. Zo valt te lezen in het boek Jan Leppink; herinneringen van een Haakbergenaar in hart en nieren. Een treffende boektitel voor aan man die zich gedurende zijn hele leven heeft ingezet voor zijn geliefde geboorteplaats. 

Actief in de gemeente

Hij was voorzitter van de kruisvereniging, President-Voogd van de Hervormde Gemeente en voorzitter van de Kunstkring en Historische Kring. Hij werkte zich op tot commercieel-directeur van textielfabriek Jordaan-Ter Weme, later werd hij directeur van Unipro.  

In 1959 trouwde Jan Leppink met de Oldenzaalse verpleegster Ans Postuma. Ze kregen samen drie kinderen. 

Grote betekenis

Voorzitter Bart ten Bruggencate van de Kunstkring Haaksbergen: „Iedereen is onmisbaar wordt wel eens gezegd, maar ik denk dat Jan Leppink de uitzondering zou kunnen zijn.” Hij is volgens Ten Bruggencate zowel op historisch gebied als cultuurhistorisch gebied van grote betekenis geweest. 

„Haaksbergen zou er zonder hem compleet anders uit hebben gezien.” Veel kunstwerken in de openbare ruimte - zoals het Glazen Bos - zijn mede op zijn initiatief ontstaan. 

In 1998 werd de Stichting Leppink-Postuma opgericht voor het bevorderen en behouden van de cultuur en natuur in Haaksbergen. De stichting zet zich ook in voor het behoud van het Kulturhus. Zijn vrouw Ans overleed in 2011 op 74-jarige leeftijd. 

Erkenning

Bij zijn afscheid van Unipro in 1993 kreeg Leppink een erepenning van de gemeente Haaksbergen. Een jaar later werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Zijn afscheid verliep door de coronacrisis anders dan gewenst. Een beperkt aantal mensen werd gisteren in zijn woonhuis toegelaten om persoonlijk afscheid te kunnen nemen. Vandaag vindt er een besloten kerkdienst plaats. 

Quote

‘Haaksbergen zou er zonder Jan Leppink totaal anders uit hebben gezien’

Bart ten Bruggencate, Voorzitter Kunstkring Haaksbergen

Enschede e.o.