Volledig scherm
Een groep kegelaars van Langs de Kant © Bert Kamp

Haaksbergse kegelballen rollen noodgedwongen in Bornerbroek

HAAKSBERGEN - De Twentse kegelsport heeft het moeilijk. Het aantal kegelaars slinkt en meerdere kegelbanen zijn de afgelopen jaren gesloten. Met Langs de Kant daarentegen gaat het nog altijd crescendo. De Haaksbergse vereniging viert deze maand het 60-jarig bestaan. Er zijn voldoende belangstellenden die willen kegelen, maar thuiswedstrijden kent Langs de Kant niet.

De speellocatie van de Haaksbergse club is zalencentrum 't Maatveld in Bornerbroek. "In Haaksbergen zijn er geen kegelbanen meer. Wij hebben heel lang in Neede bij 't Haantje gespeeld. Maar na het faillissement van 't Haantje, twee jaar geleden, moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. Die hebben we in Bornerbroek gevonden", zegt voorzitter Martin Hietbrink van Langs de Kant.

Weinig kegelbanen

Een thuishonk in een andere plaats lijkt opmerkelijk. Maar dat is het niet in de Twentse kegelwereld. "Meer clubs moeten in andere plaatsen kegelen. Vroeger waren er veel meer kegelbanen in Twente. Maar die zijn niet zo rendabel voor eigenaren van zalencentra", weet Hietbrink. In de gemeente Haaksbergen kan alleen nog bij zalencentrum Winkelman in Buurse worden gekegeld. ,,Maar op onze speelavond (woensdag, red.) zit Winkelman dicht" zegt Hietbrink.

Leden

Een grote club is Langs de Kant nooit geweest. Momenteel staan er dertien namen op de ledenlijst. "Kegelverenigingen kun je niet met andere sportclubs vergelijken. Op een speelavond moet iedereen wedstrijden kunnen kegelen. Dat kan niet als er vele tientallen leden zijn. Vijftien of zestien leden is een goed aantal voor ons", vindt Hietbrink.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Enschede e.o.