Volledig scherm
Kim Bokdam met haar herder Cheetah. Het duo gooide hoge ogen op het WK Agility in Tilburg door daar als 9e van de wereld te eindiigen.

Haaksbergse Kim (15) en haar herder Cheetah behoren tot de wereldtop

HAAKSBERGEN - De 15-jarige Haaksbergse Kim Bokdam en haar hond Cheetah behoren sinds zondag tot de beste tien ter wereld op het onderdeel 'agility', het behendigheidsonderdeel van het WK voor de hond.

"Dit was echt een moment dat we de rillingen kregen", zegt haar moeder Sandra, die aan de keukentafel meekijkt naar de prijsuitreiking. Kim eindigde als negende van de in totaal 108 deelnemers van over de hele wereld. "Er ging als ouders wel wat door ons heen toen haar naam werd omgeroepen en enkele duizenden mensen op de tribune van het Willem ll stadion begonnen te klappen."

Deelname

Op de vensterbank staat een grote, glimmende trofee. De eerste tien van de wereld kregen zo'n beker. Tijdens de prijsuitreiking zondagmiddag stond ze naast de wereldkampioen van afgelopen jaar, een man uit Duitsland. Ze kan het nog steeds niet geloven. "Omdat het WK in Nederland was, mocht een aantal niet geplaatste leden van de VDH meedoen. VDH staat voor de vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden", legt Kim uit.  

Quote

Hier hebben we het de afgelopen jaren allemaal voor gedaan

Kim Bokdam

Cheetah

Cheetah is een 5-jarige Duitse herder uit de Buurser kennel Oet de Poeterië en Kim traint al vier jaar met hem. Huize Bokdam staat zogezegd geheel in het teken van de hondensport. "We zijn vier jaar geleden bij Sirius in Buurse met de trainingen begonnen en op het moment dat ik vorig jaar dacht dat het nooit meer wat zou worden, haalden we op een belangrijke wedstrijd ineens twee keer een uitmuntend."

Reisde de familie in de dagen voor het WK nog zonder enige verwachting af, zaterdagavond sloeg de stress toe. Want tijdens de kwalificatie haalden Kim en haar hond een eerste plaats op het onderdeel jumping en bleken ze een totaalscore te hebben gehaald die een redelijke kans bood op deelname aan de finale. "Maar dat hoorden we zondagmorgen pas. Dat was echt een geweldig moment. Daar hebben we het de afgelopen jaren allemaal voor gedaan. Want het kost veel tijd en geld."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. 

Enschede e.o.