Volledig scherm
Een workshop insectenhotel maken voor kinderen van kinderopvang Bloesem. © Annina Romita

Haaksbergse kinderopvang schenkt lesmateriaal aan Grintenbosch


HAAKSBERGEN - Bloesem Kinderopvang hield in december in Haaksbergen en Enschede haar jaarlijkse kerstmarkt. De opbrengst is steevast voor een lokaal goed doel dat ‘iets doet’ voor kinderen. Dit keer is dat het Grintenbosch. 

Om precies zijn gaat het om het educatieve project voor de Haaksbergse basisschooljeugd van Natuurmonumenten en het IVN. De natuurorganisaties mochten een wensenlijst indienen ter waarde van 1500 euro. „We geven liever in natura dan geld. Hier hebben ze direct op de werkvloer plezier van”, aldus Sjoerd Siemerink, directeur van Bloesem. 

54 kinderen van de buitenschoolse opvang brachten gisteren een kar vol lesmateriaal naar het educatieve bos aan de Geukerdijk: loeppotjes, vergrootglazen, schepnetten, vogelgidsen, verrekijkers, accubakken. „Dat komt heel goed van pas, want na al die jaren zijn sommige spullen aan vervanging toe. We zijn er heel blij mee”, aldus Simone Damhof, boswachter van Natuurmonumenten. 

Quote

We geven liever in natura dan geld. Hier hebben ze direct op de werkvloer plezier van

Sjoerd Siemerink, Bloesem

Dank

Als dank kregen de kids een workshop, begeleid door vrijwilligers van het Grintenbosch. Samen gingen ze aan de slag met het bouwen van een insectenhotel: een ‘flatgebouw’ van gestapelde houten kisten. Enkele kistjes waren, speciaal voor vlinders, al afgetimmerd met een deksel vol sleuven. De overige werden elk gevuld met één soort natuurlijk materiaal: takjes, bladeren, bamboe, lege slakkenhuizen, dennenappels. Dit om wilde bijen en andere insecten aan geschikte nestruimte te helpen, want daar hebben ze gebrek aan. 

Job (7) en Beau (5) kennen het Grintenbosch van school. Ze hebben hun kist keurig vol gemaakt met groene takjes en brengen die hoogstpersoonlijk naar het hotel. „Zet ’m hier maar neer en houd ’m even goed tegen. Dan maken wij ’m aan de achterkant vast met schroeven”, zei vrijwilliger Geurt Slotman. Waar het wilde bijensoorten ook aan ontbreekt, zijn nectardragende bloemen. Het inzaaien van een bloemenweide vlakbij het insectenhotel maakte de missie van de kids compleet. 

De vrijwilligers genoten van het enthousiaste kleine grut. „Mooi project. Maar het is vooral leuk omdat de kinderen hier zélf aan meehelpen.” Hun werkzame ochtend werd afgesloten met een gezellige picknick.

Enschede e.o.