Haaksbergse leerlingen klaar voor trip naar Ieper

HAASKBERGEN - Het heeft nog heel wat peentjes zweten gekost, maar de 42 portretten van willekeurig gekozen, gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog zijn af.

De even zovele vmbo-t leerlingen van het Assink Lyceum (locatie van Brakelstraat) kunnen volgende week woensdag met een goed gevoel met z’n allen in de bus naar het Belgische Ieper afreizen.

Portret
Daar wordt zoals bekend hun creatieve werk in expositieruimte de Kazematten, pal naast de beroemde Menenpoort van Ieper, geëxposeerd. Uit een lange lijst van slachtoffers kozen ze een paar maanden geleden ieder een naam van een gevallen soldaat of een omgekomen vrouw. Die naam kreeg een gezicht in de vorm van een zelf gemaakt portret.

Indruk
En dat heeft indruk gemaakt. „Ze hebben er veel voor gedaan om deze missie te doen slagen”, verklaart initiatiefnemer Jasper Nieuwenhuisen, docent beeldende vorming op de locatie Van Brakelstraat. „We hebben 6000 euro nodig voor de reis en het grootste deel van dat bedrag is nu binnen. Er zijn sponsoracties gehouden en we hebben spontane donaties ontvangen. Van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, die op school over zijn ervaringen uit de oorlog kwam vertellen en vervolgens ook nog een bedrag doneerde. Ook de school heeft uiteindelijk een duit in het zakje gedaan.”

Nabestaande
De ultieme wens is om elk portret ooit bij een van de nabestaanden van die overleden soldaat te krijgen. Eén leerling heeft de nabestaanden van ‘haar’ gevallen soldaat al gevonden. Die wonen in een klein dorpje met 123 inwoners helemaal in Tasmanië, vertelt Jasper Nieuwenhuisen. „Het schilderij van Esmee van Wijnen gaat daar straks naar toe. We hebben een lijntje gelegd met de plaatselijk hotelier en de man is onmiddellijk op zijn fiets gesprongen om het aan de familie te vertellen. Die was meteen enthousiast. Dat zijn hele leuke dingen die ook gepaard met dit project gepaard gaan.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Enschede e.o.