Volledig scherm
Foto: Wouter Borre

Haaksbergse politiek wil leren van marktplan

HAAKSBERGEN - De (voormalige) coalitiepartijen van Haaksbergen willen vooral leren van het marktplan, zo bleek woensdagavond in de commissie Ruimte en Milieu. Oppositiepartijen LH en D66 stelden de vragen.

De CDA-fractie steekt de hand in eigen boezem en neemt verantwoordelijkheid voor fouten die zijn gemaakt. Dat zei commissielid Herman Wichers-Schreur gisteravond tijdens de vergadering over het Rekenkameronderzoek naar de centrumplannen. "Wij hebben er gedurende de periode dat de plannen speelden, politiek aan bijgedragen."

De PvdA en VVD sloten zich hier grotendeels bij aan. Zij hopen vooral dat er in de toekomst lering wordt getrokken uit het debacle rond het marktplan.

Vooral D66 en Leefbaar Haaksbergen uitten kritiek op het onlangs verschenen onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie. Beide partijen kwamen met lange vragenlijsten op de proppen. Vragen die vooral betrekking hebben op financiële en technische details en stukken die volgens Peter van Vlaanderen (LH) en Harry Belshof (D66) in het uiteindelijke onderzoek ontbreken.

De reactie van Jan Bos van de Rekenkamer sprak in dat opzicht boekdelen: "Waarom zijn de stenen niet geteld die wél op de markt liggen?" Hij stelde op zijn beurt dat een deel van de vragen geen betrekking had op de onderzoeksvragen die voor de rapportage zijn gebruikt.

Opmerkelijk was de conclusie dat de betrokken ambtenaren een gebrek aan deskundigheid aan de dag legden. "Een kleine gemeente kan een ambtenaar wel opleiden, maar zodra een opleiding is afgerond, is de ambtenaar al vertrokken naar een grotere gemeente", aldus de rekenkamercommissie.

De staatssteunaffaire die in het onderzoek wordt opgevoerd als één van de oorzaken van het marktplandebacle kwam eveneens ter sprake. Volgens Van Vlaanderen was het destijds de plicht van LH om de melding van staatssteun bij Brussel in te dienen.

Enschede e.o.