De Haaksbergse Reinette de Boer en haar gezin liggen onder vuur bij Veilig Thuis.
Volledig scherm
De Haaksbergse Reinette de Boer en haar gezin liggen onder vuur bij Veilig Thuis. © Reinier van Willigen

'Heksenjacht' op ouders zieke kinderen raakt ook gezin uit Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Tientallen ouders worden verdacht van het opzettelijk ziek maken van hun kind. Ook Reinette de Boer en haar gezin in Haaksbergen liggen onder vuur bij Veilig Thuis, het vroegere Meldpunt Kindermishandeling. "Het is gewoon smaad."

Vera Hooglugt van de Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ) werd de afgelopen dagen bedolven onder telefoontjes van wanhopige ouders, na een uitzending van Een Vandaag zaterdag. Daarin werd aandacht besteed aan Veilig Thuis, dat de afgelopen twee jaar zeer veel belangstelling heeft voor een bijzondere vorm van kindermishandeling: ouders die hun eigen kind ziek maken. 

Verdachtmaking

Het zijn vrijwel altijd de moeders die dat doen en die lijden dan volgens de psychiatrische diagnose aan Münchhausen By Proxy (MBP). Het kind dat er het slachtoffer van is heeft dan PCF: Pediatric Condition Falsification. Veilig Thuis richt de pijlen echter niet alleen op ouders die gezonde kinderen ziek maken, ook ouders met chronisch zieke kinderen worden regelmatig verdacht van het onnodig en bovenmatig gebruik maken van medische zorg, wat een bedreiging zou zijn voor het kind.

Quote

Dat ouders zo makkelijk beschul­digd kunnen worden van kindermis­han­de­ling, is echt heel ernstig.

Reinette de Boer

Huilende moeders aan de lijn

Hooglugt heeft inmiddels zeker 60 ouders van zieke kinderen gesproken die op deze manier beschuldigd worden van kindermishandeling. Ook honderden andere ouders beklaagden zich over de werkwijze van Veilig Thuis. "Ik heb zoveel huilende, wanhopige ouders aan de lijn gehad, ik ben er echt van geschrokken. Het probleem bij Veilig Thuis is veel groter dan wij al dachten. Ouders van zorgintensieve kinderen worden vanuit het niets aangevallen, moeten zich verdedigen tegen vage beschuldigingen en anonieme meldingen. Het boeit Veilig Thuis niet of er een officiële, erkende medische diagnose is. Zoals professor Pieter Sauer, emeritus-hoogleraar kindergeneeskunde bij Een Vandaag al zei: ze werken toe naar hun eigen conclusie, ongeacht wat ze onderweg tegenkomen."

'Dit kan zo niet langer'

Dat is ook de mening van Reinette de Boer. "Veilig Thuis is met een heksenjacht bezig." Hooglugt: "Dat dat mogelijk is, dat ze zoveel macht hebben, dat is bizar. Dat toont aan dat er in de structuur van die organisatie iets ernstig mis is. Wij zitten morgen bij het ministerie van Volksgezondheid om hierover te praten, want dit kan zo niet langer. Het gaat in heel veel gevallen om kinderen die vanwege een erkende aandoening veel zorg en aandacht nodig hebben. Dat ouders dan zo makkelijk beschuldigd kunnen worden van kindermishandeling, is echt heel ernstig."

Enschede e.o.