Volledig scherm
Pier van Dijk bij de onthulling van zijn Feesthoed in 2015. © Emiel Muijderman

Hengelose kunstenaar boos op Haaksbergen: ‘Waar is mijn Feesthoed gebleven?’

HENGELO/HAAKSBERGEN - Het klinkt als een carnavalskraker, maar de vraag van de Hengelose kunstenaar Pier van Dijk (75) aan de gemeente Haaksbergen is bloedserieus. „Waar is mijn Feesthoed gebleven?”

Eind 2012 werd zijn kunstobject van roestvrij staal geplaatst op het plein voor het Kulturshus in Haaksbergen. Amper twee jaar later werd de Feesthoed verwijderd. De vroegere basisschool Dorp naast het Kulturhus werd omgebouwd tot bibliotheek. Om eventuele beschadigingen te voorkomen, was het verstandig het kunstwerk te verwijderen, schreef de gemeente medio 2017 aan kunstenaar Pier van Dijk.

Kwetsbaar

Zo geschiedde en sinds die tijd bleef het stil. „Ik zou op de hoogte worden gehouden over de verdere gang van zaken, maar heb nooit meer iets gehoord”, zegt een verbolgen Van Dijk. „De Feesthoed is een kwetsbaar kunstwerk met verlichting. Dat gaat stuk als er niet zorgvuldig mee wordt omgesprongen.” Waar en in welke staat bevindt het kunstwerk zich nu, wil de Hengelose kunstenaar dan ook weten.

De werkzaamheden aan de bibliotheek zijn ruimschoots afgerond, maar de Feesthoed staat nog niet weer op zijn plek. „Wanneer gebeurt dat? En als de Feesthoed niet terug kan naar de oorspronkelijke locatie, welke alternatieven heeft de gemeente dan?” Krijgt zijn kunstwerk een andere bestemming, dan alleen met zijn nadrukkelijke toestemming, meldt Van Dijk.

Samenwerking

Vorige week eiste hij opheldering van de gemeente. En opnieuw blijft het stil. Eerst moet de samenwerking tussen de gemeente en de nog op te richten Stichting Beeldende Kunst Haaksbergen, die straks over beheer en onderhoud van de kunst in de gemeente gaat, handen en voeten krijgen.

Enschede e.o.