Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Henk Pen in Haaksbergen moet dokken voor elektrische fietsen

HAAKSBERGEN - Henk Pen Caravans & Kampeerauto’s moet de verkoop van e-bikes staken.Worden de elektrische fietsen niet verwijderd dan wordt een dwangsom opgelegd. Niet 5.000 euro ineens zoals het college van burgemeester en wethouders eerder besloot, maar 5.000 euro per week met een maximum van 50 mille.

Begin dit jaar trokken Kevin Scholten van Fietscity Hannink en René Pot van Pot Tweewielers bij de gemeente aan de bel. De ondernemers vreesden een forse daling van de omzet en verzochten de gemeente handhavend op te treden tegen de verkoop van e-bikes bij Henk Pen. Scholten en Pot vonden het Haaksbergse college aan hun zijde. Het bestemmingsplan stelt dat handel in caravans en branchegerelateerde artikelen bij Henk Pen zijn toegestaan. Gerard Wildenborg, eigenaar van Henk Pen, ziet e-bikes als branchegerelateerde artikelen. Het college denkt daar anders over en eiste eerder dit jaar dat de ondernemer de verkoop zou staken op last van een dwangsom van 5.000 euro ineens.

Niet in verhouding
Onterecht, meende Wildenborg. Te weinig, stelden Scholten en Pot. Beide partijen dienden een bezwaar in waarna de commissie bezwaarschriften zich over de kwestie boog en de centrumondernemers in het gelijk stelde. Scholten en Pot voerden aan dat ‘een bedrag van 5.000 euro ineens in redelijkheid niet in verhouding tot de zwaarte van de geschonden norm staat’. Bovendien meenden ze dat Henk Pen weinig onder de indruk van het collegebesluit was. ‘Ook nu nog worden elektrische fietsen door Henk Pen verkocht en duurt de overtreding voort.’

'Ik weet van niks'
De opgelegde dwangsom vormt dan ook geen prikkel om de overtreding te beëindigen, concludeerde de commissie bezwaarschriften en adviseerde het college het bedrag flink op te voeren. Niet 5.000 ineens, maar 5.000 euro per week met een maximum van 50 mille. Het college neemt dat besluit over. „Toezichthouders gaan deze week op pad. Als er dan nog elektrische fietsen worden verkocht gaan wij handhaven”, liet verantwoordelijk wethouder Annette Nijhuis weten, die de gang van zaken betreurt. „Verschrikkelijk dit. Wij hadden het liefst gezien dat de ondernemers een samenwerking zouden aangaan en hebben daar ook op aangestuurd.” En Wildenborg van Henk Pen? Die kan niet reageren „Ik weet van niks. Mij is meegedeeld dat er in november een besluit wordt genomen.”

Enschede e.o.